Cultuur & Media
WNL

Filmmuziek live gespeeld door een orkest: 'Op de eerste drie rijen zitten mensen al te huilen'

foto: WNL / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmmuziek live gespeeld door een orkest: 'Op de eerste drie rijen zitten mensen al te huilen'

Filmkenner René Mioch gaat de theaters in met The Cinemusic Experience. 25 legendarische nummers uit filmmuziek worden live gespeeld door een orkest. Mioch vertelt in WNL In de Kantine dat de impact op het publiek enorm is. "Op de eerste drie rijen zitten mensen al te huilen."

Video niet beschikbaar

Tijdens de theatertour van The Cinemusic Experience tourt Mioch met een groot samengesteld ensemble door de Nederlandse theaters. Tussen de nummers door vertelt hij iets over de achtergrond van de muziek, de componist of de film. "Ik ben een soort tourguide", zegt hij. "Ik ben ondergeschikt aan dat geheel. We komen voor de muziek, maar het is wel mooi om even te horen waarom Hans Zimmer bij een bepaalde film iets bedacht heeft."

Impact van de muziek

Bij het horen van de filmmuziek denk je volgens Mioch meteen terug aan je eigen ervaringen. "Waar herinner ik me nou van dat de muziek zo mooi was? Zo zit je die avond, want wij zeggen nooit van te voren wat er gaat komen."

"Het rare met filmmuziek is dat het eerste moment dat we beginnen, op de eerste drie rijen mensen al zitten te huilen", vertelt de filmenthousiasteling. "De impact is zo enorm groot en het mooie van onze voorstelling is: er is een heel groot bioscoopscherm waar het orkest voor zit. Dus je zit vijf à zes minuten naar een soort samenvatting van de film te kijken."

Dirigent Henk Ummels staat voor het ensemble en heeft een tikker in zijn koptelefoon, legt Mioch uit. "Dat is om in het ritme te blijven van de montage." Op deze manier krijgt het publiek echt het gevoel midden in de film te zitten.

Schindler's List

Het hoogtepunt van de voorstelling is volgens Mioch toch wel Schindler's List. "John Williams heeft het gecomponeerd. Aan het begin van het programma zeg ik: jongens, laten we de boze buitenwereld buiten. We zitten binnen deze vier muren, we gaan onderuit zitten en genieten van muziek", vertelt hij. "Dan kom je op dit bijzondere moment en Hester van der Vlugt speelt die vioolsolo. Spielberg maakte Schindler's List met het idee om te laten zien: dit nooit meer, en we zitten er weer middenin."

Tot en met mei 2024 tourt Mioch met het ensemble door de theaters. De laatste voorstelling in Haarlem is tevens een voorproefje van de volgende tour. Dan worden ze vergezeld door koorzangers. "Het idee is om volgend jaar met een groot koor erbij op te treden en soundtracks te spelen waar koren een grote rol spelen."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie