Cultuur & Media
NTR

Singer-songwriter JW Roy: door corona was ik mijn onafhankelijkheid kwijt

foto: Foto: Femke Hoogland
  1. Nieuwschevron right
  2. Singer-songwriter JW Roy: door corona was ik mijn onafhankelijkheid kwijt

Singer-songwriter JW Roy groeide op in Knegsel en verlangde terug naar het Brabantse dorpsleven. De stad uit. Over dit verlangen en zijn jeugdherinneringen maakte hij het nostalgisch muziekalbum én boek Kouwe Kermis, waarover de zanger vertelt in Kunststof.

Een jeugd in Brabant

JW Roy voltooit met Kouwe Kermis een drieluik over zijn jeugd in Brabant. Liedjes waar herinneringen alle kanten opgaan. "Ik had gewoon behoefte om terug te duiken in die tijd. De jaren '70. Het was coronatijd en in één keer zat ik gevangen in m’n voortuin in Diemen. Vandaar die nostalgische gevoelens, want het was een rottijd. Maar ook verlangen om weer terug naar een dorp te gaan. Ik heb daar heel veel plezier aan gehad, want door die liedjes zat ik weer in die sfeer.

Ik werd door corona van de weg gehaald. Was mijn onafhankelijkheid kwijt. De sector werd niet serieus genomen. Dat zat me dwars. Ik had m’n eigen leven gekozen, maar dat kan dus zomaar stoppen."

Mientje

Een van de nummers gaat over de moeder van de gitarist: Mientje van den Boogaard uit Knegsel. "Mientje is een beetje overdonderd door de aandacht die ze krijgt. Mientje was bij twee van de drie shows in Knegsel. Ze vindt het heel mooi, maar raar dat ze zoveel aandacht krijgt. Ze is nu 82 jaar."

'Ik heb erover gedacht om weer slager te worden'

"Ik ben echt na gaan denken wat ik zou gaan doen als de muziek niet meer terug zou komen", vertelt Roy. "Ik heb erover gedacht om weer slager te worden. Gelukkig viel het allemaal achteraf financieel ook wel weer mee. Ik wilde gewoon dat ik niet zomaar zat te wachten tot het stopte.

Mijn vrouw is de aanleiding geweest om deze plaat te gaan maken. Ze zei dat ik maar iets moest gaan doen met dat gevoel. Je loopt zo met je ziel onder je arm. Ik ben met deze plaat teruggekomen bij mijn gevoel van vroeger. dat was mooi, dat was minder, maar gaf me meer. Dat gaat bijvoorbeeld over het gemak hoe mensen met elkaar omgaan.

Ik wil die nostalgie niet overdrijven. Maar ik hou gewoon van die ouwe dingen. Dingen waar het leven overheen is geweest. Maar de vraag is of ik niet gewoon af en toe verlangen uit de kast wil halen, dat het misschien niet voor altijd is."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie