Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Iedereen wil nagenoeg hetzelfde, de campagne ligt dicht bij elkaar'

foto: ANP/ Bart Maatfoto: ANP/ Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen wil nagenoeg hetzelfde, de campagne ligt dicht bij elkaar'

Met nog een week voor de verkiezingen, gaan debatten er opvallend gemoedelijk aan toe. "De verschillen zijn heel klein, je kunt het regeerakkoord al bijna schrijven", zegt Tijs van den Brink in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Iedereen is voor een hoger minimumloon, iedereen is voor klimaatmaatregelen, iedereen wil de arbeidsmarkt hervormen en iedereen wil meer huizen bouwen", zegt presentator Tijs van den Brink. "Het gaat alleen over de manier waarop: iets meer of iets minder. Het ligt heel dicht bij elkaar."

'Investeren, investeren'

Hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen vindt dat het wel meevalt met hoe dicht de partijen bij elkaar liggen. "Wel is het zo dat iedereen met corona bezig is. Welke kant willen we op als de gezondheidscrisis voorbij is maar de economische crisis nog voor de deur staat? Daar zou het over moeten gaan."

Ook daar zijn de partijen het veelal over eens, zegt Van den Brink: "Iedereen wil investeren, investeren, investeren."

Volgens Jansen is het echter onduidelijk waar de keuzes gemaakt gaan worden. "Ze willen heel veel tegelijk, maar dat kan niet." Het zou daarom nuttig zijn om in debatten en interviews te vragen naar waar partijen willen bezuinigen.

Bezig met corona

"Heel veel mensen zijn in hun hoofd en handelen bezig met corona", gaat Van den Brink verder. Maar ook op dat vlak valt er niet heel veel te kiezen, constateert de presentator. "Er is geen partij die vóór strengere maatregelen is, dus daar valt niks in te kiezen. En helemaal loslaten, dan gaan er doden vallen dus daar is ook niemand voor, behalve Forum voor Democratie van Thierry Baudet."

Wat meespeelt, denkt Marcel Hielkema (VNO-NCW), is dat er maar twee manieren zijn om te formeren door het uitsluiten van de PVV en FVD. "Je hebt vier partijen nodig voor een kabinet."

Het Mediaforum met Tijs van den Brink en Paul Jansen

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie