Cultuur & Media
NOS

Schrijvers geven ministers leestips via 'literair schaduwkabinet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijvers geven ministers leestips via 'literair schaduwkabinet'

Het 'literaire schaduwkabinet' met onder andere schrijvers Philip Huff en Manon Uphoff zal de komende tijd verschillende ministers een leestip geven om hun werk goed te kunnen volbrengen. In NOS Met het Oog op Morgen vertellen de schrijvers wie zij gekozen hebben, waarom en welk boek ze hebben aangeraden.

Bekijk hier het hele gesprek met Philip Huff en Manon Uphoff.

Huff hoefde er niet lang over na te denken. "Het was een beetje 'first come, first served', dus ik heb meteen op Wopke Hoekstra geramd." Die minister van Buitenlandse Zaken had Uphoff ook graag gewild, maar toen hij eruit lag is ze gegaan voor Hugo de Jonge. "In volle overtuiging."

Verplaatsen in een ander

"Ik dacht, Hoekstra is een behoorlijke zevenvinker die ook nog eens bij het corps heeft gezeten. Dus dan trap ik niet omlaag, maar vecht ik met iemand op ooghoogte over hoe we ons tot de wereld verhouden", legt Huff zijn keuze uit.

Hoekstra moet, vindt Huff, het boek Assymetry van Lisa Halliday gaan lezen. "Ik heb gekozen voor een roman van een vrouwelijke schrijver. Dat leek me sowieso al verplaatsing." Volgens de schrijver is dat belangrijk, omdat de kloof tussen de politieke elite en de rest van Nederland te groot is. "En die thema's komen in het boek steeds terug."

Belang

"Wonen is nooit het enige thema, maar eigenlijk in alle literaire werken van belang", aldus Uphoff. De keuze voor haar boek was daarom best lastig. "Het klinkt heel technisch: volkshuisvesting. Maar als je kijkt in de literatuur is het zo belangrijk waar we wonen, hoe we wonen of we ergens een tijd kunnen wonen."

"Ik kan me niet voorstellen dat het belang daarvan genoeg tot de minister is doorgedrongen." Haar keuze maakt ze voorlopig nog niet. "Ik hoop dat mijn brief De Jonge van zijn schoenen afhaalt en zijn ogen gaat richten op de wereld om hem heen."

Gelukkig is er nog tijd, want de brieven inclusief leestip van de schrijvers verschijnen de komende weken een voor een. Huff moest er al aan geloven, zijn brief is hier online te lezen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie