Cultuur & Media
NTR

Collega-muzikanten roemen het oeuvre van Henny Vrienten en zijn enthousiasme voor muziek van anderen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Collega-muzikanten roemen het oeuvre van Henny Vrienten en zijn enthousiasme voor muziek van anderen

In een speciale uitzending van Kunststof belichten collega-muzikanten het rijke muzikale leven van de recent overleden Henny Vrienten. Ze roemen zijn oeuvre, zijn bijdrage aan de Nederlandse liedkunst en zijn enthousiasme voor de muziek van anderen. "Hij gaf ontzettend hoog op over collega- muzikanten, stelde zichzelf enorm bescheiden op en reageerde heel enthousiast op wat je aan het spelen was", vertelt singer-songwriter Bertolf.

Special over Henny Vrienten - Kunststof

The Nits en Doe Maar

Henk Hofstede, zanger van The Nits, was heel populair in dezelfde periode als de band Doe Maar. In de media werden de zangers vaak beschreven als tegenpolen maar daar bleek niets van te kloppen toen ze elkaar ontmoetten. “We waren met dezelfde dingen bezig, maar maakten andere muziek. We vonden het heel spannend om iets samen te gaan doen. Gelukkig is dat gebeurd op allerlei gebieden door de jaren heen. Onze gedeelde liefdes waren poëzie, boeken en kleding. Henny zei altijd dat we ons door onze leeftijd goed moesten verpakken, want anders bleef er niks over.”

Henny Vrienten werd ongewild enorm populair als frontman van Doe Maar. Maar volgens Henk Hofstede heeft hij te weinig lof gehad voor zijn drie soloalbums die later volgde. “Het zou meer moeten zijn. Maar hij heeft door zijn hele leven zoveel lof gehad en gebieden verkent waar hij zo goed in was. Als je een oeuvre maakt wat zo groot is, met allerlei verschillende stijlen, is het op een gegeven moment misschien gewoon te veel.”

'Hij kon andere muzikanten bewonderen'

Singer-songwriter Bertolf Lentink werd door Henny Vrienten benaderd voor het derde deel van zijn drieluik soloalbums. “Ik vond dat zo te gek, stond Henny Vrienten ineens op mijn voicemail! Ik kwam een beetje zenuwachtig zijn studio binnen maar hij kon heel bewonderend doen over andere muzikanten.

Dat vond ik een van zijn mooie kwaliteiten. Hij gaf ontzettend hoog op over collega muzikanten, stelde zichzelf enorm bescheiden op en reageerde heel enthousiast op wat je aan het spelen was. Daardoor kon je echt boven jezelf uitstijgen. Als Henny Vrienten het zegt dan gaat er klaarblijkelijk toch wel iets goed.” Bertolf noemt Henny Vrienten een songsmid. “Hij zocht het in de eenvoud, maar was toch in staat om hele complexe, intuïtieve dingen te maken.”

Het Klokhuis

Henny Vrienten heeft jarenlang alle liedjes voor Het Klokhuis geschreven. Zijn voorganger, componist Harry Bannink, heeft hem zelf als kroonpins aangewezen vertelt Niek Barendsen, jarenlang de eindredacteur van Het Klokhuis. “Henny was de grootste fan van Harry Bannink denkbaar. Eerst deden ze allebei de helft, maar op een bepaald moment besloot Harry er helemaal mee te stoppen. Drie dagen nadat Henny alles van hem had overgenomen blies Harry zijn laatste adem uit. Henny nam alle stijlen van Harry over en voegde daar ook nog de reggae, pop en zijn eigen stijl aan toe. Het was het behoud van de Harry traditie plus de Henny tune. Hij heeft de muziek van het Klokhuis voor de komende dertig jaar geüpdatet.”

Jurrian van Dongen is de huidige eindredacteur van Het Klokhuis. Hij vertelt over de kracht van Henny als componist. “Hij dacht altijd vanuit het liedje. Toen hij zelf soms dacht dat hij te oud was als popartiest vroeg hij zijn zoons Xander en Polle om hulp. Hij dacht nooit vanuit zijn ego, uit artistiek oogpunt of dat er per se vernieuwd moest worden. Hij had het liedje al in zijn hoofd en probeerde de tekst dan zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie