Cultuur & Media
NOS

Ode aan Henny Vrienten (73): 'We hebben een groots man verloren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan Henny Vrienten (73): 'We hebben een groots man verloren'

"Een ideale partner om liedjes mee te maken", maar ook een "lieve, slimme man". Voor tekstschrijver Niek Barendsen en acteur en zanger Edwin Rutten is er geen twijfel over mogelijk. Het verlies van Henny Vrienten is een verlies voor vele generaties, zeggen ze in Met het Oog op Morgen.

Generaties zijn met Vrienten opgegroeid, en dan hebben we het niet alleen over zijn rol bij Doe Maar. Hij maakte musicals, eigen nummers en was de "kroonprins van Het Klokhuis", waar hij jarenlang de muziek voor componeerde. Barendsen: "Eigenlijk heeft hij Het Klokhuis geüpdatet en dertig jaar verder gebracht."

Bekijk hier het hele gesprek in het Oog

Video niet beschikbaar

Ook zanger Edwin Rutten heeft niets dan lof voor de muzikale kwaliteiten van Vrienten. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat hij voor kinderen schreef. Het was gewoon geweldige, goede muziek en uitgaande van de tekst met een eigen signatuur."

Meters poëzie

Het huis van Vrienten was ook opvallend, vertellen de heren. Met een lift bereikte je de eerste verdieping. "Hij had daar een fantastische bibliotheek met meters poëzie. Hij las alles en kocht iedere week op 't Spui tientallen poëziebundels. Zo beende hij dan daar doorheen in zijn huiskamer, als een geleerde."

In zijn huis bevond zich ook een studio. "Gitaren, een groot paneel, fantastische microfoons en toch voelde het heel easy aan", zegt Rutten. "Het was als een warm bad, om op te nemen met hem."

Totale liefde

Dat is ook hoe zij hem zullen herinneren. "Alles wat hij deed, deed hij met totale liefde, overgave en warmte. Het was iemand die ongelofelijk naar je kon kijken. En als je dan een valse noot zong, dan zei hij: "Hmm, dat is ook een noot." Hij zei alles op een aardige manier en je wist wat hij bedoelde", vertelt Barendsen.

Hebben we met Henny's overlijden een groots man verloren? Daar is geen twijfel over. "Absoluut."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie