Cultuur & Media
AVROTROS

Tupac is de weg naar wijsheid

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Tupac is de weg naar wijsheid

De meest iconische rapper ooit Tupac daar kun je op promoveren. Dat blijkt uit de dissertatie van dr. Steven Gilbers. Hij promoveerde op de verandering van het accent van de rapper en vertelt erover in dr Kelder en Co.

De West Coastklanken van 2Pac bestudeerd

Tupac moest namelijk anders klinken toen hij van de geboortestad van de hiphop New York, naar California aan de Westcoast trok.

Oude grijze heren moesten Gilbers' onderzoek goedkeuren

Voor de jonge dr. Steven Gilbers was het een uitgemaakte zaak dat hij op deze man wilde promoveren.

Voor de oude grijze heren die het promotietraject goed moesten keuren, was dit niet zo helder. Gilbers moest diep gaan om toch deze dissertatie te kunnen schrijven.

Verandering in accent van rapper

Het mondde uit in een proefschrift waarin hij ingaat op verandering van het accent van de rapper. De geboren New Yorker werkte zo aan zijn accent dat hij ging klinken als iemand een Californië. Gilbers benadrukt dat zijn proefschrift wetenschappelijke waarde heeft voor iedereen die onderzoek doet naar accentveranderingen.

Waar dr. Gilbers moeite had zijn onderzoek te kunnen starten, bijval krijgt hij wel van professor Arnoud Boot. De eminente econoom breekt na de bijdrage van Gilbers een lans voor het onderzoek buiten je eigen wereld. "Mensen zijn geneigd dingen buiten hun leefwereld te negeren en af te doen als een modeverschijnsel, maar het gaat over de maatschappij. Het laatste wat je moet doen is het negeren, want het gaat over nieuwe generatie en hoe de maatschappij beweegt."

Ster advertentie
Ster advertentie