Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Nieuwe Jortcast: Is de zon de oplossing voor het klimaatprobleem?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Jortcast: Is de zon de oplossing voor het klimaatprobleem?

Tegen zonnepanelen zijn geen protesten als tegen windmolens, ze zijn betaalbaar in tegenstelling tot kerncentrales en ze zijn CO2-neutraal, en dat zijn kolencentrales niet. Maar moeten al onze groene velden dan maar vol gelegd worden met zwarte vlakken? Het rapport van het IPCC is duidelijk: er moet wat moet gebeuren, maar wat is de potentie van zonne-energie? Een gesprek met prof. dr. Angèle Reinders, hoogleraar Ontwerpen van Duurzame Energiesystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven. De nieuwe Jortcast luister je via je podcastapp of hieronder:

#359 - We moeten het hebben over die lelijke zonnepanelen - De Jortcast

Dr Kelder gaat er meteen hard in: "We gaan het hebben over die zonnepanelen, ik vind die dingen afschuwelijk lelijk. Maar jij schijnt daar een oplossing voor te hebben."

Om te beginnen zegt Reinders dat we in de toekomst naar een mix van duurzame energiesystemen toe moeten, dus wind, zon en andere bronnen. Dat is hard nodig, want in 2030 moet 70 procent van ons energieverbruik zijn opgewekt uit duurzame bronnen, en in 2050 geldt net zero, oftewel 0,0 procent uitstoot. Op dit moment komt nog slechts 6,6 procent van de energie in Nederland van de zon.

1,5 uur voldoende voor een heel jaar

Nu is het zo dat als we alle zonnekracht die op de aarde schijnt voor 1,5 uur kunnen opvangen, we genoeg energie hebben voor de hele wereld voor een heel jaar. Dat geeft de burger moed.

Maar even terug naar het begin, over die zwarte paneeltjes die onze weilanden, Neerlands glorie, zo naar de knoppen helpen. Daar kan volgens Reinders een hoop aan gedaan worden. Tot de mogelijkheden behoren: de kleur van zonnepanelen aanpassen zodat die beter passen bij het landschap (in groen of zelfs met een printje); of spelen met de vorm (die hoeft niet altijd vierkant te zijn) - zonnepanelen kunnen in de toekomst zelfs worden uitgevoerd in de vorm en kleur van dakpannen.

Dr Kelder (natuurlijk): "Kost dat?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie