Cultuur & Media
NOS

De Macarena is jarig, wat verklaart het succes?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Macarena is jarig, wat verklaart het succes?

De Macarena is jarig. Het wereldberoemde liedje (met bijbehorend dansje) bestaat deze zomer 25 jaar. Vanaf vandaag kunnen fans een overnachting boeken in de villa waar het nummer werd geschreven. Daarnaast komen de makers (Los del Rio) langs om de Macarena live te dansen en zingen.

Choreograaf Marco Gerris snapt wel dat de Macarena zo bekend is geworden. De plaat voldoet aan alle eisen van een succesnummer, zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Het liedje moet catchy zijn en de melodie blijft tot vervelends toe in je hoofd hangen. En het dansje moet niet te moeilijk zijn, zodat je het met veel mensen kan doen."

Harlem Shake

Er zijn meer rages als de Macarena geweest. In 2013 bijvoorbeeld waren filmpjes met de Harlem Shake een enorme hype. "Die filmpjes begonnen met één iemand, met een gek masker of helm op. En vijftien seconden later werd de hele boel afgebroken", herinnert Gerris zich nog. "Iedereen zag de mogelijkheid om dat bij het eigen bedrijf te doen, het popte overal op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lambada

Een wat ouder voorbeeld is de Lambada, eind jaren ’80. "Dat was meer een stijl. Je probeerde het zo goed mogelijk te kopiëren en elkaar leuk te vinden of niet. Ik denk dat dat het vooral was: connectie zoeken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Belachelijk maken'

Wat al die dansjes en nummers gemeenschappelijk hebben? "Humor", zegt Gerris. "Je mag jezelf belachelijk maken en de hele wereld mag er iets van vinden, maar het maakt niet uit, want iedereen doet het. En iedereen kan het, je hoeft er geen techniek voor te hebben."

Wat is de kracht van de Macarena?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie