Cultuur & Media
MAX

Nadja Hüpscher fantaseerde over doodskisten en een leeg bed

foto: MAXfoto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Nadja Hüpscher fantaseerde over doodskisten en een leeg bed

Op een ochtend laat Sander, de man van actrice en scenarioschrijfster Nadja Hüpscher een bobbel boven zijn sleutelbeen voelen en vanaf dat punt staat hun leven op zijn kop: Sander blijkt uitgezaaide teelbalkanker te hebben. Hüpscher schreef erover in haar boek Geluk is met een K, afgelopen zaterdag was zij te gast bij Nieuwsweekend.

Video niet beschikbaar

Hüpscher denkt nooit meer terug aan die ene ochtend die alles veranderde, want zoals dat vaker gebeurt stop je trauma’s weg. Nu meer mensen haar boek Geluk is met een K hebben gelezen wordt ze er wel vaker aan herinnerd. "Ik merk nu dat mensen het heel erg - tussen aanhalingstekens - vinden," zegt de actrice en schrijfster.

Hoe bang mag je zijn?

Op de voorkant van het boek staat een aanprijzende tekst van vriendin Kim van Kooten die onder andere de vraag stelt: 'Hoe bang mag je zijn?'. Hüpscher vertelt dat ze de angst in het dagelijks leven opzij moet zetten om normaal te kunnen functioneren, die knop moet om. "Maar als je in bed ligt, dan fantaseer je wel over doodskisten, zwarte bossen en een leeg bed. En hoe je verder moet zonder man en met twee kleine kinderen."

Gebrek aan antwoorden

Ze besloot om vanaf het begin af aan alle details op te schrijven, om het te kunnen verwerken. Van wat voor kleding er gedragen werd, tot wat de kinderen (toen zes en zeven jaar oud) vroegen aan haar. "Ze vroegen dingen zoals 'wie heeft de wereld bedacht?', 'waarom word je geboren als je dood gaat?' en 'waarom weet jij niks?', 'gaat hij nou dood of niet?' en tegelijk ook 'mag ik geld want ik wil naar de Efteling?'. Je moet de hele tijd hun vragen beantwoorden, terwijl ik dat niet kon. Dus ik heb ze maar opgeschreven, dan kan ik ze misschien later beantwoorden."

Realisatiemoment

Sander werd genezen verklaard, maar de kanker kwam terug. In die tijd ging Hüpscher te snel door en was ze te hard voor zichzelf, maar daar kwam ze pas achter door mensen die buiten hun gezin stonden. Zo was er de zwemleraar van haar zoon: "Nadat ik hem vertelde dat mijn zoon, die ontzettend bang was voor zwemles, te laat was omdat zijn vader chemo had, zei de zwemleraar dat het nu ook helemaal geen goede tijd was om hem te leren zwemmen. Omdat hij er niet nog een angst bij kon hebben. Dat was voor mij een realisatiemoment."

Inmiddels gaat het heel goed met Sander, daarom sluit Hüpscher het gesprek af met de troostende woorden: "Het kán, je kunt hier dus goed uitkomen!"

Geluk is met een K

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie