Cultuur & Media
KRO-NCRV

Generaties groeiden op met de Familie Knots: 'Dat vervult me met trots'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaties groeiden op met de Familie Knots: 'Dat vervult me met trots'

De televisieserie De Familie Knots is al meer dan veertig jaar oud, maar laat generaties glimlachen als ze eraan terugdenken. En de serie heeft sporen nagelaten in de Nederlandse taal. "Het vervult me met trots dat iedereen nog steeds van de familie houdt", zegt schrijfster en actrice Hetty Heyting tegen Frits Spits in De Taalstaat.

"Ik heb een serie willen maken die kinderen van 9 jaar niet zouden willen missen", zegt Heyting die zelf behalve de bedenker en schrijver van de kinderserie uit de jaren tachtig, ook meerdere personages vertolkt. "Ook wilde ik iets maken dat iets zou toevoegen aan het taalgebruik en creativiteit."

Ouwe zemelaar

Uitspraken als 'ouwe zemelaar' (oude zeur), 'hands up!' of 'als zodanig' nestelden zich door de serie in het Nederlands taalgebruik. De inspiratie voor het bijzondere taalgebruik van de personages, vond ze dichtbij huis.

Heyting groeide op in de Betuwe en daar spraken ze het Overbetuws dialect. "Dat is een streektaal die heel kleurrijk is en vol met metaforen zit", vertelt de schrijfster en theatermaakster. "Mijn oma werd ooit voorgesteld aan een bekakte mevrouw waarover ze zei: ze praat als een omgekeerd kippenhok met stront aan de buitenkant."

Deze metaforische taal gebruikte Heyting ook voor tante Til, misschien wel het meest geliefde personage uit de Familie Knots. Over iemand die misselijk was zei Tante Til: "Die ziet eruit als een straf kaasje in een hittegolf."

Quote

Die ziet eruit als een straf kaasje in een hittegolf

Tante Til

Met "een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar" heeft tante Til de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Heyting speelt het personage nog regelmatig, vertelt ze. Toch staat de excentrieke tante Til niet erg dichtbij haar eigen persoonlijkheid. "Als ik vroeger een feestje had en er zat aardig wat drank in de man, dan zei iemand wel eens: hé ben jij niet tante Til van de familie Knots? Dan wist ik dat het tijd was om naar huis te gaan!"

Taalschat Familie Knots

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie