Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Ik heb de wereld ontdekt op Tinder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb de wereld ontdekt op Tinder'


Ze woonde de afgelopen jaren in Londen, New York en Istanboel, maar ontdekte de wereld pas écht op Tinder. "Dat klinkt heel stom", zegt cabaretier Nilgün Yerli, "maar al die datingsites, dát is natuurlijk de maatschappij", zegt ze bij De Taalstaat.

Aanraken

Nilgün Yerli had een succesvolle carrière in Nederland toen ze met haar toenmalige man en kind naar het buitenland verhuisde voor zijn werk. Inmiddels is ze terug en gescheiden. "Omdat hij me niet meer aanraakte. Omdat hij me zo veel niet meer aanraakte, dat het niet meer raakte."

Quote

Raken van vlees is gemakkelijker dan je raken in je geest

Op datingsites, waaronder Tinder, zocht ze naar iemand die haar weer raakte in haar geest. "Raken van vlees is veel gemakkelijker dan je raken in je geest", zegt Yerli. Ze was op zoek naar connectie, contact en verbinding. "Niet iedereen die daar zit heeft een zoektocht naar liefde of seks", ontdekte ze.

Eenzaam tussen alle mensen

"Vroeger in mijn jeugd was eenzaamheid een oudere man of vrouw die achter de geraniums zat", vertelt Yerli. Nu is eenzaamheid veel schrijnender. "Nu zijn we met elkaar en voelen we ons eenzaam."

Veel eenzaamheid wordt volgens de cabaretier ten onrechte betitelt als depressie. "Mensen zijn eenzaam tussen de mensen."

Zapcultuur

Yerli concludeert dat mensen in deze tijd elkaar snel beu zijn. "Men zapt elkaar weg. Vriendschappen, geliefden, familie. Is iemand niet goed genoeg? Hup de volgende." Ze ziet dat de zapcultuur die we op radio en televisie hebben, ook in mensen in geslopen. "Dat vond ik een schrijnende ontdekking."

Of de zoektocht van Yerli toch in een sprookje eindigt kun je zelf gaan zien. Het programma van Nilgün Yerli heet Tinderella en gaat op 14 februari in première Theater DeLaMar in Amsterdam.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie