Cultuur & Media
KRO-NCRV

Komiek Ronald Snijders raakte 'betoverd' door jeugdheld André van Duin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komiek Ronald Snijders raakte 'betoverd' door jeugdheld André van Duin

De jeugdheld van komiek en absurdist Ronald Snijders? Dat is overduidelijk André van Duin. "Heel mijn jeugd was gevuld met André van Duin. Ik had zes plakboeken vol van hem", zegt Snijders in De Taalstaat. Pas later ontdekte hij Herman van Veen en Toon Hermans.

Als zevenjarig jochie werd Snijders "betoverd" door Van Duin. Voor de plakboeken verkende de komiek zijn buurt om materiaal van de succesvolle artiest te bemachtigen. "Ik wist wie in de straat de Mikro Gids, Privé en Margriet hadden." Ook toog hij wekelijks naar de boekwinkel om te kijken of André van Duin ergens in stond. "Dit klinkt als een freak. Ik was natuurlijk een rare", zegt Snijders die sinds januari op de planken staat met zijn voorstelling 'Groot Succes 2'.

Kneedbare hoofd

Wat hem vooral zo aantrok? "Dat kneedbare, rubberen hoofd en zalen die zo ontzettend om hem moesten lachen." Naar eigen heeft de absurdist zelfs het een en ander overgenomen van zijn jeugdheld. "Ik heb zoveel naar hem geluisterd. Er zit iets van mimiek en timing in, omdat ik weet dat dat bij hem werkte. Bij mij werkt het niet altijd, maar bij hem wel", zegt Snijders lachend.

Eenmaal in de puberteit verloor Snijders zijn jeugdheld uit het oog en ontdekte hij het werk van Herman van Veen. Op de radio hoorde hij de muzikant het liedje De tijd tikt zingen. "Elk woord wordt belangrijk", zegt Snijders over het nummer. Op zijn kamer zong hij voortaan dagelijks een half uur liedjes van Herman van Veen. "Dat schalde door de wijk."

Quote

Taal is een heerlijk middel voor een komiek

Komiek Ronald Snijders

Zelf maakt de 43-jarige Snijders in zijn shows ook dankbaar gebruik van taal. "Taal is een heerlijk middel voor een komiek, omdat taal totaal ontoereikend is. Ik vind het leuk om mensen op het verkeerde been te zetten." En zijn jeugdheld? "Die liefde blijft natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie