Cultuur & Media
BNNVARA

Thunderdome Never Dies: Nederlanders willen stampen

foto: Thunderdomefoto: Thunderdome
  1. Nieuwschevron right
  2. Thunderdome Never Dies: Nederlanders willen stampen

Hardcore-liefhebbers, ze vormen al jaren één van de sterkste muziekculturen in Nederland en ver daarbuiten. Dit weekend komen 50.000 mensen samen tijdens Thunderdome, de bakermat van de gabbercultuur. In De Nieuws BV bespreken oprichter van Thunderdome Irfan van Ewijk, documentairemaker Vera Holland en hardcore-fan Niels Petra de magie van hardcore.

De laatste legoblokjes van Lego World zijn net weg en de opbouw van Thunderdome, het grootste indoorfestival van Europa, is in volle gang. Het begint morgen, maar binnenkort zal er ook een film over Thunderdome in de bioscopen draaien. Vera Holland maakte de documentaire 'Thunderdome Never Dies'. Voor de film sprak ze met diverse mensen die er sinds de geboorte van het feest bij waren. Zo ook Irfan van Ewijk, oprichter van ID&T het dancebedrijf dat Thunderdome organiseerde.

Thunderdome is op een hele pure manier ontstaan, vertelt Van Ewijk. "Wij hielden van harde van muziek. In de markt had je allemaal van die softe mellow feestjes. wij gingen voor de wat stevigere." Van feesten wisten Van Ewijk en medeoprichter Duncan Stutterheim vooral veel, omdat ze zelf graag naar feestjes gingen, maar hoe je iets moest organiseren was nieuw. "Het waren wij, die een feest gaven."

Een grote chaos

De eerste editie was een totale chaos. Van Ewijk: "Papa's en mama's achter de kassa, zus in de garderobe en rovende security. Maar het was een legendarische eerste editie van Thunderdome." Het bleek het begin van een nieuwe industrie. Voor de documentaire dook Holland in de geschiedenis. De liefde voor Thunderdome komt volgens Holland door de oprechtheid en puurheid waarmee het feest is ontstaan. "Het past heel erg bij de Nederlander."

Quote

Je hoeft niet per se een kale kop en een trainingspak te hebben om gabber te zijn.

Niels Petra

Hardcore-fan en Thunderdome verzamelaar Niels Petra voegt daaraan toe dat de saamhorigheid en de muziek je pakt. "Je hoeft niet per se een kale kop en een trainingspak te hebben om gabber te zijn."

Niet alleen maar positiviteit

Met de documentaire wil Holland ook laten zien dat Thunderdome veel meer is dan alleen kale koppen. "Er zit zoveel achter, er zit zoveel historie in waardoor wij koploper zijn geworden in de dance." Het is niet een promotiefilm geworden, de negatieve kanten van het festival worden ook belicht.

Quote

Er zit zoveel historie in waardoor wij koploper zijn geworden in de dance.

Vera Holland

Zo wordt er aandacht besteed aan het drugsgebruik op het feest en het dieptepunt van Thunderdome toen het feest te commercieel en te groot werd. Het feest werd jaarlijks georganiseerd tot 2012, na een stilte van vijf jaar kwam Thunderdome terug in 2017.

Waarom 'Thunderdome Never Dies'? "Nederlanders willen stampen"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie