Cultuur & Media

Maria Henneman: 'Journalistiek verbeterd door sociale media'

MAX
foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Maria Henneman: 'Journalistiek verbeterd door sociale media'

Oud-journaliste Maria Henneman had moeite met het zwart-wit denken in de journalistiek. Het was voor haar een reden om er uit te stappen. Tegenwoordig vindt ze dat de kwaliteit van de journalistiek is verbeterd, met name door de sociale media.

Dat zei Henneman zondag op De Perstribune van MAX. "Ik ben heel blij met platforms als Investico. De onderzoeksjournalistiek is echt verbeterd, ook door dingen als fake news." Tegenwoordig werkt Henneman onder meer in de crisiscommunicatie en zou niet terugwillen naar de journalistiek. "Ik was ook geïnteresseerd in de grijze tinten en niet alleen in het zwart-witte. Daar was geen ruimte voor."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brinkman en Arafat

Twee belangrijke momenten uit haar journalistieke loopbaan was een scoop over het CDA met Elco Brinkman en een interview met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Bij het CDA ging het in 1994 niet goed en de partij verloor uiteindelijk twintig zetels bij de verkiezingen van dat jaar. Dat kwam mede door een nieuwsverhaal van Maria Henneman voor het NOS Journaal. "Ik houd van de kleine lettertjes en cijfertjes en zag dat het CDA de AOW wilde bevriezen. Dat werd toen de opener in het journaal. Je zag daarna twee dingen: het CDA stortte in elkaar in de peilingen en in de journalistiek ontstond een discussie over wat dit nieuwtje nou uitmaakte."

Henneman mocht ook naar Tunesië afreizen om Yasser Arafat van de Palestijnse PLO te interviewen. Dat was een spannend moment voor haar. "Je bereidt je goed voor. Je wilt kritische vragen stellen en je bent ook met bepaalde denkbeelden opgevoed over de PLO." Ondanks de spanning ging het gesprek goed: bang was ze niet. "Ik laat mij nooit intimideren door mensen."

Verkiezingscampagne

Dat zwart-wit denken in de journalistiek ziet Henneman nu ook in de verkiezingscampagnes voorbij komen. "Ik merk dat ik nu meer kijk met de blik van snapt het publiek het? Terwijl ik als journalist heel erg bezig was met scoren." Henneman zag dit ook terug in het NOS Radio 1 debat van afgelopen vrijdag. "De presentatoren kwamen er eigenlijk niet tussen." Henneman vraagt zich af wat mensen nou echt aan het debat hebben gehad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie