Naar homepage
Cultuur & Media

Joline Jolink: 'Het gaat niet per se over een jurk of broek, het gaat echt over de vrouwen.'

foto: Joline Jolinkfoto: Joline Jolink
  1. Nieuwschevron right
  2. Joline Jolink: 'Het gaat niet per se over een jurk of broek, het gaat echt over de vrouwen.'

Modeontwerper Joline Jolink ontwerpt vegan kleren en sneakers. Ze richt zich op duurzaamheid en maakt gebruik van organisch katoen, restvoorraden en gerecycleerd materiaal. "De consument wordt al heel lang met de verkeerde prikkels gevoed", zegt de modeontwerper in Kunststof.

Vragen bij het modesysteem

Jolink doet het anders: geen grote shows, elke drie weken mini collecties, geen sale en enkel verkopen via haar eigen winkels en online webshop. "Het is een heel proces geweest om daartoe te komen, dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Het begon met dat ik steeds meer vraagtekens ging zetten bij het modesysteem. Hoe dat in elkaar steekt en of dat nou wel het ultieme systeem is. Ik kwam er al snel achter dat dat in ieder geval voor mij niet zo voelde."

Modeshows bijvoorbeeld. "Dat je een show moet neerzetten. Wat voor mij al heel onnatuurlijk voelt, want ik hou van meer ingetogen, iets wat je op de hand kunt bekijken of op de huid kunt voelen. Dat was een van de eerste dingen waarvan ik dacht, als het niet bij me past, waarom dan niet? Dus doe maar niet."

Quote

Je ziet veel in de mode dat er minima worden gehanteerd die er eigenlijk voor zorgen dat er overschotten komen

Joline Jolink

Jolink verkoopt haar collecties alleen via haar eigen kanalen, niet via andere winkels. Er viel een last van haar schouders met die beslissing. "Het is eigenlijk heel erg leuk als je mode ontwerpt om daadwerkelijk te zien dat iemand het met plezier draagt. En als je je mode direct aan de consument kunt verkopen, sta je veel meer in contact de met de dragers."

Inspiratie

"Ik ben altijd geraakt door kunst", vertelt Jolink. "Veelal vrouwelijk kunstenaars van vroeger, zoals schilder Georgia O'Keeffe, beeldhouwer Barbara Hepworth en fotograaf Lee Miller. Ik ben dan iemand die zich helemaal onderdompelt in zo'n vrouw en in die tijd, en lees allerlei biografieën." Dat grondige onderzoeken leerde ze tijdens haar stage bij modehuis Viktor & Rolf. "Daar is het zaadje gepland om heel grondig onderzoek te doen.

Quote

Ik hoop het. Al vrees ik wel een beetje

Jolink over een reset van de mode-industrie

Nu ik dit langer doe, merk ik dat het niet per se gaat over een jurk of een broek, het gaat echt over de vrouwen. Om hen met de kleding tools aan te reiken. Dat komt ergens bij mij vandaan, vanuit de inspiratie vanuit die vrouwelijke kunstenaars; dat gevoel van vrijheid, jezelf kunnen zijn en liefde, die stop ik op een of andere manier in die kleding."

"Mode is mijn middel, mijn voertuig om je boodschap over te kunnen brengen. Misschien had het ook wel schilderkunst kunnen zijn of fotografie."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie