Cultuur & Media
NTRVPRO

Deze bio-kunstenaar ontwerpt kogelwerende mensenhuid

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze bio-kunstenaar ontwerpt kogelwerende mensenhuid

Een spin die kogelwerende zijde kan maken en die zijde vervolgens verwerken in mensenhuid. Of: mest als vervanger voor plastic en gebruiken als grondstof voor kleding. Je kunt het zo gek niet verzinnen of bio-kunstenaar Jalila Essaïdi ziet er tóch een project of kans in. Creatief creëert ze daardoor, langzaam maar zeker, een wereld waarin natuur, mens en technologie samen kunnen bestaan: het 'Symbioceen'.

Dutch Design - Afl 3: Jalila Essaïdi

Radio Doc Serie: Dutch Design

Van 19 tot 27 oktober is het Dutch Design Week in Eindhoven. In Radio Doc hoor je daarom drie keer achtereen een gelauwerde Nederlandse ontwerper in Radio Doc. De ontwerpers vertellen over de karakteristieken van hun werk – en over wat Dutch Design eigenlijk inhoudt.

De serie is gemaakt door radiomakers Remy van den Brand en Jonathan Maas.

'Antropoceen' en 'Symbioceen'

Ze werd geboren en getogen in Eindhoven. "Als kind wilde ik alles uitproberen wat ik niet mocht," en nog steeds doet ze juist datgene waarvan wordt gezegd 'dat kan niet'. Een goed voorbeeld zijn vijf schattig uitziende huisjes in de bossen net buiten Eindhoven. Maar niets is minder waar: "Dit zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, gebouwd door de Duitsers. De bunkers zijn vermomd als boerderijen. Men zei 'hier is geen beginnen aan, het zijn ruïnes'. In de huisjes zat dikke zwarte schimmel." Toch greep Jalila Essaïdi het project aan en veranderde de bouwvallen in een 'bio-kunstwerkplaats'.

Quote

We willen het Symbioseen creëren, waarin dier, mens en technologie samenkomt

Jalila Essaïdi

Op het terrein scharrelen schapen, kippen, pony's, ganzen en koeien. "Het past helemaal in de wereld die wij hier willen creëren: het 'Symbioceen'. Het tijdperk ná het Antropoceen. In het Antropoceen staat de mensheid centraal en hier proberen we een plek te maken waar mens, natuur en technologie samen één geheel vormt." In de gebouwen op het terrein werken 'de talenten': jonge mensen die projecten doen op het snijvlak van kunst en wetenschap.

Spinnen, geiten en het mestprobleem

Maar dit is niet het enige project waar Jalila Essaïdi zich mee bezig houdt. "Ik las een keer in een artikel dat spinnenzijde van een bepaalde genetisch gemodificeerde spin, sterker is dan staal. Ik dacht toen, wow dit is interessant. De spinnenzijde zou kunnen werken in kogelwerende vesten. En ik dacht toen, wat als je kogelwerende mensenhuid kunt maken?"

Quote

Wat als je kogelwerende mensenhuid kunt maken?

</span><span><span>Jalila Essaïdi </span>

En zo geschiedde. Omdat er ook nog een genetisch gemodificeerde geit aan het hele project te pas moest komen, moest ze behoorlijk wat obstakels overwinnen. "Ze zeiden, als je iets gaat doen aan het mestprobleem dan krijg je vanzelf wel de juiste contacten om die geit naar Nederland te kunnen halen. Ik heb dit opgevat als een uitdaging." En die uitdaging ging ze aan; een nieuw project was begonnen waarin ze een oplossing zou zoeken voor het mestprobleem.

Katoen en plastic vervanger

De geit heeft ze nog niet. Maar wel is ze een stap dichter gekomen bij een oplossing voor de overvloed aan overtollige mest in Nederland. En bovendien heeft ze daarmee een vervanger voor katoen en plastic gevonden. "Je kunt de mest uiteindelijk, via verschillende stappen, omzetten in een draad. En van die draad kun je textiel en dus kleding maken." Met dit project won ze verschillende wedstrijden: Mestic.

Portret Jalila Essaïdi. Bron: Mike Roelofs

Meer Radio Doc?

Elke zondag wordt er tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via de podcastapps, iTunes en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie