Cultuur & Media
NTR

Een greep uit de talloze interviews van Kunststof-presentator Jellie Brouwer

foto: Clemens Rikken
  1. Nieuwschevron right
  2. Een greep uit de talloze interviews van Kunststof-presentator Jellie Brouwer

Jellie Brouwer was ruim 20 jaar één van de vaste presentatoren van Kunststof. Zij sprak voor het programma op de voor haar kenmerkende betrokken manier talloze mensen uit de wereld van kunst en cultuur. Naar aanleiding van haar overlijden presenteren we een selectie van mooie interviews van Jellie Brouwer.

Renate Dorrestein - 28 september 2017

Renate Dorrestein komt met een nieuwe roman, Reddende Engel. In een interview met De Volkskrant vertelde ze onlangs dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Jellie Brouwer spreekt met Renate Dorrestein over de aanstaande dood.

Kunststof - Renate Dorrestein, schrijver

Paul van Vliet - 30 maart 2017

De one man show Alleen op zondag van Paul van Vliet wordt opnieuw verlengd. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag speelt van Vliet een mix van komische types, persoonlijke liedjes en meeslepende verhalen. Pianist Klaas van Dijk staat hem muzikaal bij.

Kunststof - Paul van Vliet

Lucas Rijneveld - 30 januari 2018

Schrijven en werken bij een melkveebedrijf, is niet de meest voorkomende combinatie. Lucas Rijneveld doet het. En niet zonder succes. Hij debuteerde in 2015 met zijn dichtbundel Kalfsvlies dat meerdere keren werd herdrukt. Morgen verschijnt zijn debuutroman De avond is ongemak, over een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind.

Marieke Lucas Rijneveld - uitzending van 30-01-2018 - Kunststof

Rogier Roeters - 12 mei 2020

Met zijn speelse tekenstijl behandelt kunstenaar Rogier Roeters grote thema’s als angst, seks en liefde. De kunstwerken deelt hij dagelijks op Instagram. Roeters studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch en aan het Sanberg Instituut in Amsterdam. Naast tekeningen maakt hij kostuums en pakken waarin hij mensen laat optreden in zijn films en video’s. Ook is hij professioneel goochelaar.

Rogier Roeters, kunstenaar - Kunststof

Emiel Rutgers - 26 dec 2022

Jellie Brouwer spreekt met hoogleraar Emiel Rutgers, tot dit jaar chirurg-oncoloog aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Emiel Rutgers was betrokken bij het opzetten van de Polikliniek Familiaire Tumoren (PFT). Hij was 35 jaar verbonden aan wat in de loop der tijd het AVL is gaan heten, en bleek voor veel borstkankerpatiënten een zeer betrokken arts. In de periode 2006-2018 was hij hoofd van de afdeling Heelkunde. Hij combineerde dit met de functie van bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Rutgers verzorgde meer dan 600 publicaties op zijn vakgebied.

In 2016/17 werd presentator Jellie Brouwer ook één van zijn patiënten. Als patiënt en als interviewer is haar interesse in zijn vakgebied en de erfelijkheidsfactor van kanker nooit verdwenen. Jellie: "Zes jaar geleden was Rutgers één van mijn behandelend artsen. Dat liep toen goed af en dat was een mirakel. Nu ziet alles er anders uit. Jij bent met pensioen gegaan, en bij mij is de kanker terug."

Een gesprek over slechtnieuwsgesprekken, de onvoorspelbaarheid van ziektegeschiedenissen en de toekomst waarin kanker mogelijk als chronische ziekte kan worden gezien.

Special: Het Jaar van Emiel Rutgers - Kunststof

Martin Rombouts - 2 februari 2023

Martin Rombouts is schrijver, theatermaker en dichter. Hij maakt de podcast ‘Dit is...’ en is lid van de Literaire Boyband. Onlangs verscheen hun debuutalbum: ‘In Canon’. Eenzaamheid, mannelijkheid en het leven van late twintigers en vroege dertigers zijn enkele thema’s die terugkomen op het album waarin muziek en poëzie afwisselen. Het laatste Kunststof-interview van Jellie Brouwer was met Martin Rombouts.

Martin Rombouts, schrijver en theatermaker - Kunststof

Henny Vrienten - 7 januari 2019

Op 10 januari wordt de documentaire ‘Basmannen’ van Joris Postema op tv uitgezonden in Het Uur van de Wolf. Henny Vrienten en zijn zoon Xander delen een onvoorwaardelijke liefde voor een instrument: de basgitaar. In de documentaire gaan ze op zoek naar de magie van de basgitaar en de ziel van de bassist, en bezoeken ze oude en jonge Nederlandse bassisten.

Henny Vrienten, muzikant - Kunststof

Lévi Weemoedt - 26 augustus 2019

29 augustus verschijnt het nieuwe boek van Lévi Weemoedt, De scherven van het geluk. Een verzamelbundel van zijn mooiste verhalen, uitgekozen door Vic van de Reijt. Lévi stond op Lowlands met Özcan Akyol en staat in september ook op de Nacht van de Poëzie. Eind oktober verschijnt zijn nieuwe dichtbundel Gezondheid!.

Lévi Weemoedt, schrijver en dichter - Kunststof

Meral Polat - 20 december 2022

Zangeres en actrice Meral Polat bracht afgelopen weekend met haar trio haar debuutalbum Ez Kî Me uit. Met teksten en gedichten uit het nalatenschap van haar eigen vader neemt het Meral Polat-trio de luisteraar mee op reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues.

Meral Polat, zangeres en actrice - Kunststof

Rapper Boef - 14 juli 2020

Op 10 juli kwam het nieuwe album van Boef uit, Allemaal een droom. Boef is binnen een paar jaar gaan behoren tot de populairste rappers van Nederland. Zijn documentaire Gewoon Boef, die in mei op Videoland uitkwam, is de meest bekeken Videoland documentaire binnen 24 uur ooit.

Boef, rapper - Kunststof

Ossip - 23 september 2014

Beeldend kunstenaar Ossip exposeert momenteel in de Koornmarktspoort in Kampen. Wie het atelier van deze kunstenaar binnenstapt waant zich in het atelier van een ontdekkingsreiziger, aangezien Ossip zijn inspiratie haalt uit oude vergeten medische tijdschriften en boeken. Hij omringt zich ook met honderden andere beelden en vreemde verzamelingen. De titel van de tentoonstelling is Wond’ring en gaat over zijn verwondering over de schrijnende kant van het leven.

Het gesprek met Ossip is hier terug te luisteren.

Eline Arbo - 22 oktober 2022

Eline Arbo regisseert de nieuwe voorstelling De Jaren naar het bekroonde boek van Annie Ernaux, waarin vijf actrices samen het leven vertellen van één vrouw. Daarnaast is de regisseur sinds kort Associate Artistic Director bij Internationaal Theater Amsterdam.

Eline Arbo, theaterregisseur - Kunststof

Jozef van den Berg - 8 september 2014

Jozef van den Berg gaf zijn succesvolle theatercarrière 25 jaar geleden op om God te gaan zoeken. Na zijn zoektocht vestigt hij zich in een fietsenstalling in het dorpje Neerijnen. Deze maand verschijnt er een boek over zijn leven: Jozef van den Berg, Van poppenspeler tot acteur van Christus. Een verhaal dat het mysterie ontsluit van de poppenspeler die zijn roem inruilde voor een leven in een hut zonder water, stroom en inkomen. Kunststof komt deze keer vanaf locatie, omdat Jozef zijn leefomgeving liever niet verlaat.

Het gesprek met Jozef van den Berg is hier terug te luisteren.

Joost Prinsen - 23 november 2020

Joost Prinsen geeft sinds drie jaar antwoord op vragen in zijn column in het AD. Al zijn adviezen zijn nu gebundeld in het boek Mijn vrouw pikt zeepjes. Prinsen speelde 45 jaar in het theater en daarnaast in o.a. de tv-programma’s De Stratenmakeropzeeshow en Het Klokhuis. Ook presenteerde hij de quiz Met het mes op tafel.

Joost Prinsen, acteur, schrijver en presentator - Kunststof

Charlotte Mutsaers - 6 november 2017

Deze maand viert schrijver en kunstenaar Charlotte Mutsaers haar 75ste verjaardag. Om de festiviteiten compleet te maken wordt ook haar boek Harnas van Hansaplast gepresenteerd. Deze roman is een indrukwekkende zoektocht naar Charlotte’s enige broer: een kluizenaar die te slim en onaangepast was voor deze wereld. Na zijn overlijden ruimt Charlotte het huis leeg en doet een ontroerende ontdekking. Een mannetje van Hansaplast met daaronder de tekst: “Ik”. Naast deze roman brengt Mutsaers ook haar debuutalbum Rikkelrak uit, in samenwerking met Charles Gautier.

Kunststof - Charlotte Mutsaers, schrijver

Piet Oudolf - 16 juni 2021

De tentoonstelling In Search of Sharawadgi toont het werk van internationaal gelauwerd tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij realiseerde beroemde projecten zoals de High Line in New York, de tuin rondom Museum Voorlinden en de Oudolf Garden in Detroit.

Piet Oudolf, tuin- en landschapsarchitect - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie