Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Berichtgeving coronavirus is mediageile hysterie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Berichtgeving coronavirus is mediageile hysterie'

Het coronavirus grijpt in China om zich heen en de berichtgeving is alarmerend. "De berichtgeving is mediageile massahysterie", zegt Erik Noomen in Spraakmakers. Volgens de televisiemaker moet de journalistiek rationele berichten plaatsen in plaats van emotionele berichten.


Miljoenenstad Wuhan is vanmorgen afgesloten. Er rijdt geen openbaar vervoer en er vliegen geen vliegtuigen. Het aantal doden ligt nu op 17 en het gaat om veelal oudere mensen die al kwetsbaar waren. "Er zijn in die tijd meer mensen overleden aan het stoten van hun grote teen die ontstoken is geraakt, dan aan het coronavirus", relativeert Noomen. "Het is in verhouding nog heel klein."

Het virus is inmiddels ook opgedoken buiten China. Er zijn besmettingen gemeld in Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS, maar officieel zijn er dus nog maar 17 doden gevallen in een land met bijna 1,4 miljard inwoners. In China is er inmiddels een run op mondkapjes ontstaan.

Massahysterie

VPRO-journalist Leonard Ornstein denkt dat er ooit een virus komt dat een enorme besmetting gaat veroorzaken waar we niet tegen bestand zijn. Volgens hem moeten media wel oppassen om een 'massapsychose' te veroorzaken. "Individuele mensen zijn vatbaar voor dit soort berichten en denken dat ze het zelf onder de leden hebben."

Nederlandse media

De toon in de Nederlandse media is verschillend. In Nieuwsuur zat een infectiedeskundige van het RIVM. Hij zegt dat ze nog te weinig weten over het virus om te kunnen zeggen of het gevaarlijk is. De kans dat het virus naar Nederland kan komen is klein, maar het AD schreef gisteren juist dat met de viering van het Chinees Nieuwjaar, het dodelijk virus zich naar Europa kan verspreiden.

'Alarmisme is levensgevaarlijk'

Media hebben volgens Ornstein een verantwoordelijkheid in hoe ze de berichten brengen en moeten zich richten op feiten. "Alarmisme" is volgens hem "levensgevaarlijk".

Ster advertentie
Ster advertentie