Cultuur & Media
NTR

Femke van der Laan: 'Ik hoop dat dit boek een soort troost in een kaft is'

foto: Femke van der Laanfoto: Femke van der Laan
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke van der Laan: 'Ik hoop dat dit boek een soort troost in een kaft is'

Journaliste Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks een column in Het Parool over haar leven met drie kinderen in de stad Amsterdam na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Deze columns zijn nu gebundeld in Stad vol ballonnen. Kunststof staat de hele week in het teken van de Boekenweek en sprak Femke van der Laan.

De columns

"Het schrijven van de columns was fijn. Makkelijk. Dat klinkt misschien een beetje raar", vertelt Femke. "Ik ben een afschuwelijke deadline werker. Uiteindelijk word ik wakker op de dag van de deadline en denk ik, oh vandaag schrijf ik een column. Zeker toen het allemaal over rouw ging en die rouw nog zo ontzettend vers was, hoefde ik maar mijn ogen open te doen en het wás er. Ik koos mijn onderwerp en dan was mijn column er al. Ik hoefde hem alleen nog maar even te schrijven."

Eberhard van der Laan

"We waren sinds 2000 samen, 17 jaar. De dynamiek tussen Eberhard en mij die mis ik. We hadden het leuk samen. We konden ontzettend lachen. Ik heb nog steeds humor, maar niet meer met hem."

Quote

Ik vind het vooral fijn om over Eberhard te praten

Femke van der Laan

"Ik weet niet of het een andere moeder van me heeft gemaakt. Ik heb wel het idee dat ik zelf veranderd ben. Hoe ik veranderd ben is moeilijk te zeggen. Ik heb het idee dat ik er lagen bij heb gekregen. Dat ik dingen beter snap. Andere dingen minder belangrijk vind."

Nu het boek uit is staat Femke in de belangstelling. "Ik vind het vooral fijn om over Eberhard te praten. En het is fijn om te vertellen wat wij hebben meegemaakt. Het allermooiste is dat mensen, nog meer dan ze al deden, zeggen dat ze zich erin herkennen. Ik hoop heel erg dat dit boek een soort troost in een kaft is. Daar lijkt het af en toe op en dat is heel erg dankbaar."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie