Cultuur & Media
KRO-NCRV

‘De politieke correctheid slaat compleet door bij The Simpsons’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De politieke correctheid slaat compleet door bij The Simpsons’

Er bestaat een kans dat het karakter Apu, uit de animatieserie ‘The Simpsons’ verdwijnt. Het karakter zou te stereotyperend zijn. Apu is namelijk van Indiase afkomst. Hij heeft een overdreven Indiaas accent, heeft een gearrangeerd huwelijk en acht kinderen. Maar volgens het mediaforum op Radio 1 is Apu een karikatuur van een personage en daarmee een vorm van humor.

Video niet beschikbaar

Het karakter is extra onder de aandacht gekomen, nadat de Amerikaanse stand-upcomedian Hari Kondabolu vorig jaar een documentaire uitbracht onder de titel 'The problem with Apu'. Tv-zender Fox zou nu het personage willen verwijderen. Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie is van mening dat je nooit een karakter in een cartoon moet schrappen. "De politieke correctheid slaat compleet door, dit karakter is een karikatuur, dus humor."

Volgens Bert Huisjes, hoofdredacteur van omroep WNL speelt ‘The Simpsons’ met stereotypes. En moet het daarom geen punt van discussie worden. "Het is een commentaar op satire, de dikke Homer Simpson is bijvoorbeeld kritiek op de middenklasse."

In balans blijven

Schrijver Etchica Voorn is het eens met dit commentaar, maar denkt wel dat je soms voorzichtig moet zijn met bepaalde stereotyperingen. "Alle figuren in de Simpsons zijn natuurlijk uitvergroot, maar het kan stereotypes wel in stand houden." Volgens Voorn hebben de makers van een serie de rol om voldoende tegenwicht te bieden voor bepaalde stereotyperingen. "Je moet goed kijken of het in balans blijft."

Ster advertentie
Ster advertentie