Cultuur & Media
BNNVARA

Dit zijn de beste speeches van september

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de beste speeches van september

Speeches te over de afgelopen maand, en maar één kan de beste zijn. Welke speech wordt bekroond tot 'beste speech van september'? Jurjen van den Bergh en Julia Wouters geven in De Nieuws BV het verlossende antwoord.

Met de algemene politieke beschouwingen (APB) eerder deze maand, volksvertegenwoordigers die hun volk toespreken in tijden van corona en opkomende verkiezingen, was er een breed scala aan speeches om uit te kiezen deze maand. Ook de koning deed een gooi naar deze bijzondere titel, maar helaas. De troonrede heeft de top drie niet gehaald.

3. Esther Ouwehand

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=QXGEnHnloP4" start="false"}

Op drie staat de speech van Ester Ouwehand tijdens de APB. De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren was net als de andere kleinere partijen in de Tweede Kamerlaat aan de beurt en het was ook nog eens haar eerste keer. Volgens Julia Wouters van de Intouch Female Leadership Academy, heeft ze dat niet slecht gedaan. "Sterker nog, ik vond dat ze een geweldig verhaal had."

"Ze had een hele eigen toon. Inhoudelijk heeft ze hetzelfde partijprogramma als haar voorganger, Marianne Thieme, maar ze heeft een hele eigen stijl ook en die vind ik heel prettig", zegt Wouters. "Ze heeft zelfspot, een lichte toon en neemt je mee."

Volgens Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak, nam Ouwehand de luisteraars heel goed mee in haar verhaal. "Ze zorgde ervoor dat iets wat ze tot nu toe niet in het debat kreeg, namelijk dat de intensieve veehouderij ook te maken heeft met het coronavirus, dat ze dat in een heel acceptabel verhaal verpakte. Terwijl dat altijd de grote valkuil was van haar partij." Kortom: een niet geaccepteerd standpunt bracht ze naar iets geaccepteerds.

2. Jerry Afriyie voor PAX

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=YccTGnAC5eU" start="false"}

"Als je iets over Jerry Afriyie kan zeggen, dan is het dat hij dapper is" zegt Van den Bergh. Daarom is het begin van zijn speech volgens Van den Bergh al heel sterk. "Dan heb je je publiek heel erg bij je. Het hele filmpje lang laat hij zien dat hij ontzag heeft voor zijn publiek en naast ze wil gaan staan. Wat er retorisch fijn aan is, dat je als jongere gelijk klaar zit om met Jerry mee te gaan in zijn verhaal."

"De meeste mensen komen in beweging door woede. Alleen hoe stuur je die woede dan, wat doe je met die woede? Afriyie heeft het over jongeren en het onrecht wat ze aangedaan is en hij zegt aan het begin meteen 'jullie zijn er klaar voor om de wereld beter te maken'. Dat vind ik knap", zegt Wouters, "je krijgt zin om op de barricaden te gaan staan."

"Het is echt een peptalk voor een nieuwe generatie", zegt Van den Bergh, "en ik denk ook dat hij gelijk heeft dat dit jaar het kantelpunt is voor het debat over een inclusief sinterklaasfeest."

1. Tyler Perry bij de Emmy Awards

Tyler Perry is een duizendpoot in Hollywood. Hij is onder andere acteur, schrijver, en producer. Hij heeft zijn eigen studiocomplex en hij heeft Hollywood laten zien dat er ook een zwart publiek is waar je geld aan kunt verdienen, door met zwarte acteurs te werken en zwarte verhalen te vertellen, legt Wouters uit. Bij de Emmy Awards ging hij naar huis met de prestigieuze governors award.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=3t6_ik9tLT0&feature=emb_logo" start="false"}

"Het is extreem Amerikaans, maar Amerikanen kunnen dit als geen ander", zegt Wouters. "Het is ook helemaal de Amerikaanse droom, van armoede naar billionaire. Het raakt je toch elke keer, dan krijg je kippenvel en de emoties komen los."

"Het doet veel met me als ik hem luister", zegt Van den Bergh. "Het gaat over hoe de positie van mensen van kleur in één generatie kan veranderen. Dat is in deze speech zo goed belichaamd. Wat hij zegt is, ik ben nu verder dan dat mijn moeder zich ooit voor kon stellen dat een persoon van kleur zou zijn, en dat vind ik heel sterk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie