Cultuur & Media
BNNVARA

Lesbische representatie in media: 'Of ze eindigen met een man of ze gaan dood'

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Lesbische representatie in media: 'Of ze eindigen met een man of ze gaan dood'

Vandaag is het 20 jaar geleden dat homostellen voor het eerst mochten trouwen. Een historisch moment, want Nederland was het eerste land ter wereld dat dit mogelijk maakte. Vera Siemons en Annefleur Schipper, makers van de podcast De Lesbische Liga, bespreken in De Nieuws BV wat er sindsdien is veranderd wat betreft lesbische representatie in de media.

Deze historische dag is ook de dag dat het derde seizoen van De Lesbische Liga van start gaat. Vera Siemons en Annefleur Schipper staan stil bij het huwelijk dat 20 jaar geleden werd opengesteld, met onder andere Rocky Hehakaija, en ze spreken het eerste lesbische stel dat destijds trouwde.

Representatie lesbische vrouwen

In hun podcast nemen Vera en Annefleur je mee langs het queer-medialandschap om te kijken hoe het gesteld is met de representatie van vrouwen die op vrouwen vallen. En daar valt nog wel wat aan te schaven. Want hoe komt het dat zoveel lesbische films zich afspelen in een tijd dat er nog geen elektriciteit was? En waarom zien we überhaupt zo weinig lesbische vrouwen in de media?

Als er al een lesbische rol in een film of serie zit, wordt er vaak in stereotypes gedacht. Annefleur: "Of ze hebben moeite met lesbisch zijn en eindigen met een man of ze gaan dood."

Goede representatie van lesbische vrouwen in de media is erg belangrijk. Vera: "Als je zelf twijfelt, dan kijk je om je heen. Als je, net zoals ik, uit een dorp komt dan zie je ze niet. Maar ook niet in de biologieboeken, dat is alleen man en vrouw. Het is heel belangrijk dat het goed gedaan wordt, dat geeft je zelfvertrouwen en steun dat het misschien wel meevalt om uit de kast te komen."

Verbeterpunten

De BNNVARA-serie Anne+ is een goed voorbeeld van hoe het wél kan. De makers zijn op eigen houtje online begonnen met een webserie omdat er destijds gedacht werd: 'Is er wel publiek voor?' Inmiddels is de serie in meerdere landen te zien en komt er een internationale Netflix-film.

Vera: "Het feit dat Anne+ een wereldwijde Netflix-film gaat worden geeft wel aan dat het publiek er is. Door al te luisteren naar de makers en door het publiek serieus te nemen, gaan we al de goede kant op."

Lesbische Liga

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie