Cultuur & Media
NOS

'Mozart van de popmuziek': Paul McCartney komt met nieuw album

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mozart van de popmuziek': Paul McCartney komt met nieuw album

Paul McCartney heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown en komt vrijdag met een nieuwe plaat: McCartney III. Helemaal alleen creëerde hij de nummers en bespeelde de instrumenten. "Dat is ook zo fijn aan de plaat. Het is niet hip, maar wel speels en experimenteel", vertelt fan en muzikant Bertolf in NOS Met het Oog op Morgen.

Voor de release werd de plaat al gelekt. "Daar heeft zijn team goed voor gezorgd natuurlijk. Heel slim." En de eerste recensies zien er veelbelovend uit. "Ik heb me ook met deze plaat uitstekend vermaakt", vertelt Bertolf.

Video niet beschikbaar

Zo'n vijftig jaar geleden bracht McCartney voor het eerst een solo-album uit wat hij zelf volledig had gespeeld. "Toen werd hij echt de grond in geboord. Bij die plaat zat ook een interview waarin hij aankondigde te stoppen met de Beatles. Dat zal ook meegespeeld hebben."

Die plaat klonk wel anders. "Toen had hij gewoon een taperecorder meegenomen van Abbey Road en direct zijn instrument ingeplugd aan de achterkant. McCartney III is opgenomen in een hoogwaardige studio, aan zijn huis."

'Mozart'

Voor Bertolf is het duidelijk: McCartney is een multi-talent met enorme muzikaliteit. "Ik denk echt dat we over 100 jaar terugkijken en hem gaan zien als de Mozart van onze tijd."

De andere grote Beatle, John Lennon, kreeg eerder de eer voor het experimentele werk van de Beatles. "Maar dat is wel rechtgezet. McCartney werd gezien als burgerlijk, maar nu blijkt dat hij juist ook met dingen als tape loops kwam en experimenteerde."

Goed bij stem

De afgelopen jaren bleef McCartney veel optreden. Ook dit jaar stonden een Europese tour en de afsluiter bij het festival Glastonbury op de agenda. Dat ging natuurlijk niet door. "Ik denk dat dat ook goed is geweest. Veel optreden is een aanslag op je stem."

En dus worden ook de hoge noten gewoon gehaald door de inmiddels 78-jarige zanger. "Hij vormt nog steeds een inspiratie. Ik hoop dat ik op mijn 78ste ook nog zoveel lol heb in het opnemen van nieuwe muziek."

OOG Paul McCartney

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie