Cultuur & Media
AVROTROS

Joris Luyendijk: 'Ik was een soort Sywert van Lienden, ik verenigde de natie in afschuw'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Joris Luyendijk: 'Ik was een soort Sywert van Lienden, ik verenigde de natie in afschuw'

Acht maanden na verschijning van zijn boek De zeven vinkjes, een reconstructie. "Het was een soort perfecte storm waaraan ik bijna aan ten onder ging", vertelt Joris Luyendijk in MISCHA!.

#138 - Joris Luyendijk - MISCHA!

In het boek legt hij bloot welke privileges hijzelf geniet en hoe het kan dat het onderliggende mechanisme zichzelf in stand houdt. Er volgde veel kritiek, "van mensen die mijn boek helemaal niet gelezen hadden. Dus dan is het sabotage", aldus Luyendijk.

Hinderlaag

Na zijn boeklancering gaf hij een interview aan de Volkskrant en een interview in Buitenhof. Zou Luyendijk het nu anders aanpakken? "Ik was ook gevraagd voor het programma van Matthijs van Nieuwkerk. Maar naar Matthijs' programma gaan leek me niet zuiver. Het was op zaterdagavond, had een soft focus. Ik zou aardige vragen krijgen. Dat is een soort vrije doortocht. Een privilege. Dus ging ik bij Buitenhof zitten. Ik dacht - daar krijg ik de ruimte en word ik serieus ondervraagd. Maar dat pakte anders uit - ik werd in een hinderlaag gelokt. Daar heb ik echt spijt van."

Zelfreflectie

De kritiek verbaast hem nog steeds. Luyendijk: "Mannen zoals ik worden opgeroepen om aan zelfreflectie te doen, om zich uit te spreken. Dat heb ik geprobeerd. En dan word ik neergeschopt. Ik dacht, dan ga ik wel wat anders doen. Maar binnen een paar dagen kwamen er zoveel steunbetuigingen van lezers."

Een deel van de kritiek kan hij wel begrijpen. "Er is ineens een posterboy die het wil hebben over onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Terwijl iemand anders al twintig, dertig jaar op de deur bonst met dezelfde boodschap."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie