Cultuur & Media
NOS

'We missen elkaar een beetje, maar we missen vooral het publiek'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We missen elkaar een beetje, maar we missen vooral het publiek'

Zo'n beetje alle theatervoorstellingen en concerten zijn afgelast of uitgesteld. Artiesten en kunstenaars doen wat ze kunnen, maar webcamregistraties halen het nooit bij het echte werk, vertellen ze in NOS Met het Oog op Morgen.

"Je wilt een zaal, je wilt akoestiek, in de 'place and time' zijn", zegt jazzpianist Peter Beets. Hij zou op tour gaan met het Henk Meutgeert New Jazz Orchestra.

"Je mist het contact met publiek. Een uniek moment met zijn allen. Ik heb online een dingetje gedaan, maar dat is helemaal niets vergeleken met het echte werk." Dat ziet ook Jaap Spijkers, acteur bij Het Nationale Theater: "We missen elkaar een beetje, we missen de teksten, maar we missen vooral het publiek."

"Als pianist houd ik het gemakkelijker bij dan mensen die bas of trompet spelen", zegt Beets. "Wat dacht je van een contrabas? Als je daar twee weken niet op speelt, heb je bloed aan je vingers als je weer begint."

Online

Artiesten of orkesten die toch iets opnemen of optreden, doen dat vaak online. Het Nederlands Blazers Ensemble zou op tour gaan met de Vier Letzte Lieder van Strauss, maar heeft dat moeten verplaatsen naar mei 2022.

De muzikanten hebben het nummer online gezet, elk hebben ze hun bijdrage thuis opgenomen. "Nu besef ik me pas dat repeteren met elkaar echt te gek is", vertelt hoboïst Bart Schneemann. "Dat je elkaar aankijkt, naar elkaar luistert en elkaars timing aanvoelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iets moois voor het slapen gaan: Peter Beets

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie