Cultuur & Media
BNNVARA

Video Killed The Radio Star: dit is de grote man achter grote hits

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Video Killed The Radio Star: dit is de grote man achter grote hits

Video Killed The Radio Star, Can't Fight The Moonlight en The Look Of Love: stuk voor stuk nummers die je kent of bekend voorkomen. Wat hebben ze met elkaar te maken? De producer: Trevor Horn, oftewel, 'the man who invented the '80s'. Deze legende tikt de 70 aan. Hoogste tijd dus om in De Nieuws BV de slingers op te hangen, met niemand minder dan Gerard Ekdom.

Een ode aan Trevor Horn door Gerard Ekdom

Gerard Ekdom, groot fan van de man in kwestie, omschrijft Trevor Horn als "de juiste man, op de juiste plek in het juiste decennium. Hij creëerde een geluid dat er nog niet was. Waardoor er een nieuwe ontwikkeling plaatsvond in de popmuziek. Hij is een visionair". Maar, het grote publiek heeft geen idee wie hij is. Hij is de grote, beroemde, onbekende man.

De grote man achter de schermen

Met name in de 80's, 90's en zeroes maakte Horn muziek. "Het gaat maar door.The list goes on. Hij heeft zoveel gemaakt waarvan je niet weet dat het uit zijn koker komt." Toen Ekdom zich begin jaren 90 verdiepte in de nummers van Seal, stond overal de naam van Trevor Horn onder.

"Vervolgens kwam ik bij zijn label terecht. En de ene na de andere naam kwam uit. Toen was ik te ver heen. Het is de grote man achter de schermen die de meest fantastische dingen heeft geproduceerd." ABC, Grace Jones, Robbie Williams, Tina Turner, Tom Jones: verschillende artiesten met uiteenlopende platen en toch met elkaar die ene man als gelijke.

De echte 'Trevor-sound'

Wat is dan de 'Trevor-sound'? Ekdom: "Het volle geluid. Hij hield van orkesten, hij hield van een beetje bombastisch geluid en je hoort daar een hele evolutie in. Als je de eerste producties van hem pakt, dat zijn nog een beetje punkbandjes. Gaandeweg wordt het steeds voller. En vervolgens ging hij experimenteren met geluiden. Hij gebruikte details, kleine vlaggetjes plantte hij. Daardoor herken je dat het best eens van hem kan zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie