Cultuur & Media
NOS

Bijzondere Kandinsky-tentoonstelling opent deze week in museum H'art

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere Kandinsky-tentoonstelling opent deze week in museum H'art

Een bijzondere tentoonstelling van de Russische kunstenaar Kandinsky opent deze week in het Amsterdamse H'art museum, de voormalige Hermitage. Kunsthistoricus Joke de Wolf vertelt in NOS Met het Oog op Morgen waarom dit zo bijzonder is.

Video niet beschikbaar

Centre Pompidou

Kandinsky is de eerste tentoonstelling van H'art in samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou.

"Voor het eerst zijn er 60 werken van Kandinsky in Amsterdam te zien, en die komen allemaal uit de collectie van het Centre Pompidou", vertelt De Wolf in de uitzending. Het Parijse museum heeft de meest complete verzameling van werken van Kandinsky.

Wassily Kandinsky (1866 Rusland- 1944 Frankrijk) was kunstschilder en graficus. Aanvankelijk studeert hij rechten, maar: "Ergens tegen z'n veertigste ziet 'ie een schilderij van Monet en hij ziet daar opeens iets in en denkt: 'ik wil hier wel mee verder, hier wil ik mijn leven op richten'."

München

Hij krijgt eventjes kunstles in Rusland, "En dan denkt hij: 'ik moet naar München', want daar gebeurt het op dat moment, en in Parijs. Hij wordt al snel heel goed, en gaat daar ook lesgeven", aldus De Wolf.

Kandinsky schilderde eerst figuratief. "Je kon nog herkennen wat hij schilderde. Maar op een gegeven moment wil hij iets anders. Hij heeft het over spiritualiteit en over bewegingen en hoe je dat op een schilderdoek kan weergeven. Het worden dus veel strepen, vlekken, kleurvlakken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie