Cultuur & Media
BNNVARA

Beste speech van de maand: 'Ik verheugde me er niet op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beste speech van de maand: 'Ik verheugde me er niet op'

Het was een volle maand in speechland. Biden aanvaardde welbespraakt zijn presidentschap, het kabinet viel, de avondklok is een feit en de bijbehorende rellen ook. Ook won Rob Kemps de Slimste Mens. Hij accepteerde zijn overwinning met een mooi betoog, maar redde de Top-3 van deze maand niet. In De Nieuws BV bespreken Jurjen van den Bergh en Huib Hudig deze Top-3.

3. Burgemeester Aboutaleb

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=QTMvFXmOUo4" start="false"}

De reactie van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam op de avondklokrellen krijgt de handen van de jury zeker op elkaar. "Wat opvalt is de vorm," zegt Hudig. "Het lijkt niet super doortimmerd en doordacht, maar hij gaat wel direct het gesprek aan met de kijker. Hij probeert de kijker als het ware uit zijn tent te lokken, en dat doet hij heel effectief."

"Wat goed werkt, is dat hij de omgeving van de relschoppers munitie geeft om ze weg te zetten als losers," valt Van den Bergh bij. "En qua toon doet hij me heel erg denken aan Hans Spekman. Verder is er gewoon heel goed nagedacht over de doelgroep. Dat hij aan het einde een beetje ontspoort vergeven we hem dan maar. Maar een verdiende derde plek is het."

2. Pieter Omtzigt

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=SziwKWgS9uM" start="false"}

Voor de nummer twee van deze maand blijven we in eigen land. "Om Omtzigt kunnen we eigenlijk niet heen vind ik", zegt Hudig. "Hij spreekt recht uit het hart, hij is het echt zat. Dat is waarom hij opvalt. Hij gelooft er echt in en speelt geen politiek spelletje in de Kamer." In het debat over de toeslagenaffaire trok het CDA-kamerlid deze maand nogal van leer tegen ons hele politieke systeem.

"Wat ik zie en weet, is dat Omtzigt al een jaar bezig is met deze speech," zegt Van den Bergh. "Alles valt samen. Zijn fraudejacht op Malta, de strijd binnen het CDA, maar zeker ook de toeslagenaffaire. Als zien we hier voor het eerst dat Omtzigt dat echt ziet als tekenend voor het grotere probleem. De Haagse kliek. Het is zo'n ongelooflijke boodschap uit zijn hart, die hij ook mooi persoonlijk maakt."

1. Joe Biden

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=cTtKDN4LgL8" start="false"}

Maar voor de beste speech van de maand moeten we de oceaan over, naar de VS. "We wisten natuurlijk dat die inauguratie er aan ging komen," zegt Van den Bergh. "Maar om eerlijk te zijn: De speeches van Biden in de campagne zorgden er niet perse voor dat ik me erop verheugde, maar toen werd begin januari het Capitool bestormd en werd de boel op scherp gezet. Alexandra Ocasio-Cortez reageerde goed in een speech. Elizabeth Warren nog beter. Biden deed het ok, niet meer dan dat. Maar er kwam veel meer druk op de inauguratie. Zou er geweld zijn? Hoe presidentieel zou Biden het doen?"

"Het was echt zijn sterkste speech in jaren," vindt Hudig. "In de campagne was zijn voordracht soms echt dramatisch, je hoorde hem er wauwelen. Dat was nu zeker niet aan de hand. Ik weet niet wat ze hem gegeven hebben, maar het werkte! Het enige wat ik miste was een handreiking naar de Republikeinen. Een brug. Ik vond het nog iets te veel: Doe maar zoals de Democraten het doen, dan wordt het vast weer een mooi land."

Van den Bergh vindt zelfs dat dit de speech was van Bidens leven. "Hij herhaalde de dingen die hij echt heel belangrijk vindt twee keer, interessant trucje vond ik dat. Maar vooral zijn delivery blijft hangen. Dit keer geen gebrek aan Pathos. Misschien waren onze verwachtingen ook wel laag hoor, maar toch. Ik vind trouwens dat hij juist wel een handreiking doet."

Is de inauguratiespeech van Biden dan ook "Speech van de Maand"? Ja. En nee. Want tijdens de plechtigheid droeg Amanda Gorman haar gedicht "The Hill we climb" voor. En dat was eigenlijk nog veel en veel mooier dan de speech van Biden, vindt ons panel. Maar het belang van de speech van Biden, en het feit dat het allemaal onder de inauguratie viel, maakt dat het hand-in-hand kan gaan.

Speeches

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie