Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hugo de Jonge onder vuur: 'Waarom straalt dit niet op Mark Rutte af?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge onder vuur: 'Waarom straalt dit niet op Mark Rutte af?'

Alle pijlen in de Tweede Kamer én media zijn gericht op minister Hugo de Jonge. Politiek verslaggever Stéfane Alonso noemt het in Spraakmakers "fascinerend" dat alleen De Jonge onder schot ligt. "Je vraagt je toch af hoe het mogelijk is, dat dit niet op onze échte premier Mark Rutte afstraalt."

De nieuwskoppen liegen er niet om: 'Coronaminister De Jonge krijgt kritiek van vriend en vijand', 'Felle kritiek op De Jonge om uitleg datalek GGD'.

"Wat ik zo verbijsterend vind, is dat het soms lijkt alsof Hugo de Jonge de premier is", aldus NRC-journalist Alonso. Hij benadrukt dat premier Rutte toch echt de eindverantwoordelijke is voor de koers van het kabinet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Problematische minister

Buiten dat noemt hij de kritiek op De Jonge als verantwoordelijk minister van Volksgezondheid, terecht. "Hij doet het niet handig." Volgens Alonso is De Jonge in de Kamer veel aan het woord, maar begrijp je de helft van de tijd niet wat hij zegt. Ook gaat de minister niet in op inhoudelijke vragen. "Hij is absoluut een problematische minister."

Alonso had verwacht dat wanneer De Jonge vertrok als lijsttrekker bij het CDA, hij zijn tanden nog meer in het coronadossier zou zetten. "Maar dat gebeurt niet."

Urgentie

Volgens journalist Karin Sitalsing krijgen we op dit moment een erg eenzijdig en negatief beeld van de minister. "Ik vraag me af of iemand anders het beter had gedaan."

Volgens Alonso is De Jonge zelf ook niet het probleem. "We zijn gewoon te laat begonnen met vaccineren." Volgens de politiek verslaggever zijn we in Nederland heel goed in logistieke problemen aanpakken, maar hebben we de urgentie van het vaccineren te laat gevoeld.

SP - media

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie