Cultuur & Media
AVROTROS

Rambam over TheFork: 'We hadden gelijk door dat er van alles niet klopte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rambam over TheFork: 'We hadden gelijk door dat er van alles niet klopte'

Het onderzoeksprogramma Rambam maakte een aflevering over de recensie- en reserveringswebsite voor restaurants, TheFork. De aflevering werd vorige week uitgezonden en het leidt tot vragen van de VVD en ook Koninklijke Horeca Nederland is verbolgen. Twee presentatoren, Yora Rienstra en Sophie Frankenmolen, vertellen in Stax&Toine wat er mankeert aan TheFork. "We hadden meteen door dat er van alles niet klopte."

Presentatoren Rambam over uitzending TheFork

"Wat wij vooral hebben laten zien is, dat je op TheFork niet slecht kan scoren als restaurant." Rambam maakte een fictief restaurant aan op TheFork. "En toen hebben we uren slechte recensies geschreven over ons restaurant, maar het cijfer op TheFork over ons restaurant ging maar niet omlaag. Ook het gemiddelde klopte niet. Wat gek is natuurlijk want als je Googelt op een restaurant, wil je echt recensies vinden. En geen neppe", legt Yora Rienstra.

"TheFork doet wel meer wat niet lekker in de steel zit", zegt Rienstra. Ze vertelt over een samenwerking tussen Google en TheFork. "Ze hebben op de website een knop waarmee je tafels kan reserveren en als je als consument via die knop reserveert, kost het restaurant dat 2 euro per artikel", zegt Rienstra.

'VVD wil ook lekker uiteten'

De VVD pakte het onderwerp dus op en er kwamen Kamervragen. "De VVD wil natuurlijk ook gewoon lekker uiteten", zegt Rienstra lachend. "Dat voelt natuurlijk wel lekker. Het is fijn als er dan iets aan gedaan wordt", zegt Sophie Frankenmolen.

De presentatoren denken dat wat zij nu hebben aangetoond, ook op andere recensie-websites van toepassing is. "Het gebeurt natuurlijk ook overal. Misschien ook omdat dat soort websites heel veel concurrentie hebben."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie