Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het café wordt gemist (ook op Koningsdag)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het café wordt gemist (ook op Koningsdag)

Koningsdag is bij uitstek de dag dat het café wordt bezocht. Corona is de grote spelbreker. Al weken lang kunnen we niet 'op café' zoals onze Belgische buren dat zeggen. Een groot gemis, ook voor schrijver en kroegganger Jan van Mersbergen, vertelt hij in Spraakmakers.

Echte cafés

Een van de eerste cafés die hij bezorgt, was café de Keizer in Gorinchem. "Het was een jongerencafé, met zo’n dartbord aan de muur." Hij houdt van wat hij noemt 'echte cafés'. "Cafés waar niets verandert, soms zelfs geen muziek is en weinig keuze om te eten."

Een goed café is volgens Van Mersbergen niet een plek die helemaal wit is geschilderd, met een marmeren bar en waar grote tafels ver van elkaar staan. "De tafels moeten klein zijn, bijna te klein om een schaakbord op te zetten."

Ode aan het café

Omdat een cafébezoek nog tot minimaal tot 20 mei is uitgesloten, maakt hij voor de Amsterdamse krant Het Parool een videoserie waarin bekende schrijvers en acteurs - zoals Hanneke Groenteman en Marian Mudder - bekende kroegverhalen voorlezen. In deze tijden zou je het bijna een lofzang op het café kunnen noemen.

De kroegverhalen worden voorgelezen in een lege kroeg. "Het is een treurige setting, met een barkruk en een theedoek over de gesloten tap."

Groot gemis

Het dichte café is een gemis voor steden en dorpen en Van Mersbergen persoonlijk. Hij heeft ook een hard hoofd in de oplossing die de anderhalvemetersamenleving de kroeg op korte termijn eventueel biedt. "Dat gaat natuurlijk niet werken voor een écht goed café. Daar zit je juist bovenop elkaar. Zo raak je snel met elkaar aan de praat."

Het zal dus wel even duren voordat we weer ouderwets naar het café kunnen. Kijk tot die tijd de verhalen van verschillende schrijvers samengesteld door Van Mersbergen via Het Parool.

Ode aan de Kroeg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie