Cultuur & Media
BNNVARA

Denise Jannah: 'Als vrouw in de band werd ik eerder gezien als groupie dan als collega'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Denise Jannah: 'Als vrouw in de band werd ik eerder gezien als groupie dan als collega'

Ze toerde de hele wereld over, stond zeven keer op North Sea Jazz, won twee Edisons en tekende bij Blue Note Records. Wat waren voor Denise Jannah de de belangrijkste momenten in haar carrière? In De Nieuws BV vertelt de jazz-zangeres over haar doorbraak.

Jannah dacht nooit na over een carrière in de muziek. "Zingen was als eten, drinken slapen, daar denk je niet over na, dat doe je gewoon."

Groupie

Toen uiteindelijk toch het besef kwam dat ze een carrière in de muziek wilde, ging dat niet zonder tegenslag. "In de band werd ik niet altijd serieus genomen als vrouw. Ik had altijd ideeën maar beheerste niet het vakjargon. Ik werd als vrouw in de band soms eerder als groupie gezien dan als collega." Dit veranderde volgens Jannah toen ze naar het conservatorium ging.

Studie rechten

Voor ze aan haar studie aan het conservatorium begon, studeerde Jannah rechten. En de keuze om daarmee te stoppen en verder te gaan in de muziek, was geen makkelijke om tegen haar ouders te vertellen: "Wij waren opgevoed met opleiding, kennis is macht. In Suriname zeiden we ook nog: je diploma is je eerste man, want die laat je nooit in de steek." De jazz-zangeres vertelt dat haar moeder altijd zei dat je vooral als vrouw altijd voor jezelf moet kunnen zorgen.

Start carrière

En de keuze voor muziek wierp zijn vruchten af. In 1991 kwam haar debuutalbum uit en speelde ze voor het eerst op North Sea Jazz. Een paar jaar laten won ze haar eerste Edison. "Dat voelde als een bevestiging dat ik de juiste keuze had gemaakt", aldus Jannah. "Die bevestiging heb ik elke keer weer als ik op het podium sta, wanneer ik mensen in de ogen kijk en zie wat die muziek doet, dat is een machtig gevoel, magisch."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie