Cultuur & Media
NOS

Waarom meer mannen moeten gaan breien: 'Geeft rust en ontspanning'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom meer mannen moeten gaan breien: 'Geeft rust en ontspanning'

Een man die houdt van breien is in Nederland nog een uitzondering, maar Dennis van den Brink ziet de populariteit van handwerken onder mannen toenemen. Wat maakt het zo leuk? Hij vertelde over zijn uit de hand gelopen hobby in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ik zit in de handwerkbranche, dus ik heb alleen maar contact met mensen die haken en breien. Die vinden het heel normaal. Maar voor mensen buiten dat wereldje is nog steeds het heel raar", zegt Van den Brink.

"Er zijn een aantal mannen die ontwerpen en boeken schrijft. Zij komen daar gewoon voor uit. Maar er is ook een hele grote gemeenschap die haakt en breit puur voor ontspanning en rust. Die mannen hoor en zie je niet zoveel."

Beginnen op scholen

"Vroeger was handwerk echt een mannenberoep: vissers haakten netten en breiden hun eigen truien. In Scandinavië en Zuid-Amerika wordt heel veel door mannen gehaakt en gebreid. Daar is het normaal en geaccepteerd. Hoe dat komt, vraag ik me ook af", aldus Van den Brink. "Nederland houdt wel van hokjesdenken. En op een of andere manier is het beeld van een handwerker een oma gebleven."

"Mijn breipartner, een man uit België waarmee ik breiwerken en boeken maak, is basisschooldocent. Hij merkt dat de fijne motoriek bij kinderen steeds minder wordt. Kinderen gaan vaker digitaal werken en handarbeid verdwijnt. Wij vinden dat dat weer op school gegeven moet worden. Net als schrijven en tekenen.

'Uit verveling gaan haken'

"Ik ben grafisch vormgever van beroep. Ik heb bijna twintig jaar in de reclamewereld gezeten. Ik merkte dat ik alleen maar naar schermen aan het staren was. Al mijn creativiteit ontstond achter een scherm. Thuis ging ik tv kijken om te ontspannen. Toen heb ik mijn tv uit de woonkamer gehaald en uit verveling ben ik gaan puzzelen en haken."

"Na een maand had ik het hele trucje door en nu kan ik maken wat ik wil", vertelde Van den Brink. "Bij handwerk moet je een bepaalde steek herhalen, je bent aan het tellen. Daardoor ontstaan een soort rust, want je bent op een gegeven moment alleen nog maar bezig met je haak- of breiwerk."

oog handwerken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie