Cultuur & Media
AVROTROS

Jortcast: Nooit meer afhankelijk van een werkgever en vroeg met pensioen!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Nooit meer afhankelijk van een werkgever en vroeg met pensioen!

Ben je helemaal klaar met die flexibele arbeidsmarkt en de torenhoge woningprijzen? Aanhangers van de FIRE-beweging (Financial Independence / Retire Early), besluiten zelf de touwtjes in handen te nemen en leven zo zuinig dat ze vroeg met pensioen kunnen en niet meer afhankelijk zijn van een werkgever. Klinkt goed, toch? Jort Kelder spreekt in de nieuwe Jortcast met prof. dr. Marike Knoef over de voor- en nadelen.

De nieuwe Jortcast vind je in je podcastapp of je beluistert 'm hieronder:

#373 - Miepende millennials, kom eens in actie! - De Jortcast

Volgens Knoef is de onafhankelijkheid die de FIRE-aanhangers nastreven eigenlijk iets 'van alle tijden'. "Ik denk wel dat we een aantal trends zien waardoor deze beweging nu voet aan de grond krijgt. Bijvoorbeeld de flexibele arbeidsmarkt, die ervoor zorgt dat we niet meer 'de baan van ons leven' hebben. Dan word je wel aan het denken gezet. En ook duurzaamheid is natuurlijk een belangrijke trend."

Gewoon een welvaartsverschijnsel?

Knoef denkt ook dat we het ons kunnen veroorloven om meer vrije tijd te kopen. "Kijk naar mijn oma bijvoorbeeld. In haar tijd waren we als samenleving in zijn geheel minder rijk, en kon je ook minder vrije tijd kopen en keuzes maken die nu wél mogelijk zijn." Jort: "Dus het is eigenlijk ook een welvaartsverschijnsel, zeg je?" "Dat klopt, daarbij wel opgemerkt dat er grote verschillen zijn tussen mensen, dus FIRE is ook niet voor iedereen weggelegd."

Lonneke Lodder besloot een aantal jaren geleden haar huis in Amsterdam te verkopen. Van de overwaarde van die woning kocht ze een onderkomen in Spanje. Ze wilde leven volgens de FIRE-methode, maar stapte na een aantal jaren over op HOT: dat staat voor Happy, Opportunity-rich en Time-rich, een beweging die na FIRE meer in opkomst kwam.

Lonneke: "Ik ben overgestapt, omdat ik erachter kwam dat stoppen met werken helemaal geen doel was. Ik wilde iets doen waar ik voldoening uit haalde, en dat doe ik nu. En ik houd veel tijd over om nog andere dingen te kunnen doen."

Bekijk het gesprek met Marike Knoef uit de radio-uitzending van dr Kelder en Co hieronder terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie