Cultuur & Media
NOS

Veerkracht: 'De samenleving moet zien hoe het voor patiënten en zorgmedewerkers was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veerkracht: 'De samenleving moet zien hoe het voor patiënten en zorgmedewerkers was'

Hij zou eigenlijk een ander groot project regisseren: het Eurovisie Songfestival. Maar dat ging niet door vanwege het coronavirus. "Toen het eerste geval bekend werd in Brabant, was het voor mij een teken: dit is al voorbij de landsgrenzen," zegt regisseur Marc Pos in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik wilde een ooggetuigenverslag gaan maken."

Video niet beschikbaar

Via een gemeenschappelijke kennis komt hij terecht bij het Bernhoven ziekenhuis in Uden. "Ik wilde het achteraf gaan monteren. Met de context. Het moest meer zijn dan een nieuwsverslag. Daar gingen ze vrij snel mee akkoord."

Eén van de hoofdpersonen in de serie is Mark van der Kuil, ic-arts. "Net als dat de crisis het ziekenhuis overkwam, overkwam mij dit. Het was niet gepland van tevoren dat ik een grote rol zou hebben in de documentaire."

Onzekerheid

"Ik dacht dat het eindshot in juli zou zijn. Mark aan tafel met een verpleegkundige, pratend over vakantieplannen." Het duurt niet heel lang voordat Pos realiseert dat het virus niet zomaar overwaait. "Dus werd het bezoek van de premier het afsluitende beeld."

IC-arts Mark van der Kuil was blij om de serie te kunnen zien. "Die eerste periode is eigenlijk een waas geworden. Bij het zien van de beelden kreeg ik weer tijdsbesef: wanneer ik zelf corona had, wat er precies gebeurde."

Toch zit de serie niet vol met beelden van rennende artsen, zoals vaak in fictieseries op televisie. "Dat rennen gebeurt niet. Rustig blijven, beheerst. Daar hebben patiënten veel meer aan dan paniek en gegil."

De titel voor de serie was dan ook snel gevonden: Veerkracht. "Jullie zaten in een soort carrousel, het ging maar door. Maar iedereen was altijd beleefd en ging maar door. Ongelofelijk." De serie is vanaf vandaag te zien op Videoland.

coronadocu oog

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie