Cultuur & Media
AVROTROS

Martin Koolhoven: 'Als je een witte man bent, zijn er mensen die erop uit zijn je verkeerd te begrijpen'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Koolhoven: 'Als je een witte man bent, zijn er mensen die erop uit zijn je verkeerd te begrijpen'

"Ik ben anti-racistisch en anti-seksistisch, maar ik vind wel dat er soms een discussie mogelijk moet zijn over wat seksistisch is en wat niet", zegt filmmaker Martin Koolhoven in MISCHA!. "Als je wit en man bent, zoals ik, dan zijn er mensen die erop uit zijn je verkeerd te begrijpen."

#246 - Martin Koolhoven - MISCHA!

Koolhoven geeft een voorbeeld: "Kunstenaar Erik Kessels had portretten op de grond gemaakt, waaroverheen mensen konden skaten. Iedereen kon zien dat dat bedoeld was als aanklacht tegen gemaakte gezichten, want dat waren allemaal mensen met botox. Maar er werd van gemaakt dat het vrouwonvriendelijk was. Dan kan hij honderd keer zeggen dat het niet zo bedoeld was, maar het werk wordt dan op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd."

Seksisme?

Koolhoven tweette naar aanleiding van een eerder gesprek met Mischa Blok, bij het Radio 1-programma Blok en Toine: "Net een interview op radio 1. Komt dat meisje weer met het sleetse gezeik over onfunctioneel naakt in de Nederlandse film. Volgende keer hang ik op. Echt, als je geen films kijkt, zeg dan niet zulke stomme dingen. Onze films zijn allang eerder preuts."

Is dat seksisme? Koolhoven: "Ik weet het niet. Ik zet je neer als iemand die er geen verstand van heeft. Ik weet dat het gevoelig ligt, maar dat kan me op dat moment niet zoveel schelen. Ik wil je ook een beetje raken. Ik heb de week erna expres mannen 'jongen' genoemd, daarover heeft niemand iets gezegd. Dus het is ook een soort gevoeligheid."

Koolhoven is bezig met de volgende film maar vindt het niet leuk om te schrijven. "Ik moet me ertoe zetten. Het is het enige moment dat er van niets iets gemaakt moet worden. Je hebt het idee dat je jezelf een beetje pijn moet doen, zoals met alles waar enige discipline bij nodig is. Als ik regisseer heb ik dat niet."

#246 - Martin Koolhoven - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie