Cultuur & Media
NTR

Vette Sletten komt met een kookboek: vooral heel lekker en anti-dieten

foto: Foto: Dorothy Porker
  1. Nieuwschevron right
  2. Vette Sletten komt met een kookboek: vooral heel lekker en anti-dieten

Het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn, volgens foodblogger Dorothy Porker bekend van Vette Sletten. Haar nieuwe kookboek Nomnomnom bevat de kenmerkende sprankelende, funky foto's en haalbare recepten. "Het moet lekker zijn. Ik ben anti-dieetcultuur", vertelt ze in Mangiare!.

Mangiare! Over Vette Sletten en Claudia Roden - Mangiare!

Vette Sletten

Het begon een kleine drie jaar geleden met Vette Sletten, een foodblog met als ondertitel 'Eet jezelf gelukkig'. "Het is begonnen toen het niet zo goed ging op mijn werk en ik besefte dat ik iets voor mezelf wilde doen", vertelt de foodblogger. Daarnaast spraken mensen haar altijd aan op haar kookkunsten. Ze blies een oude blog het leven in: "ik dacht ik zie wel, zolang ik er maar vrolijk van word."

Dorothy Porker heeft een geheel eigen stijl gevonden, met humor, vrolijk en totaal anders dan de foto’s die we doorgaans tegenkomen in kookboeken. "In het begin maakte ik ook van dat klassieke werk. Maar ik ontdekte al snel dat het ook anders kon en toen was het hek van de dam." Denk aan Playmobiel mannetjes die van een hele hoge stapel patat afvallen.

'Alles is lekkerder op een patatje'

Nu is er een eerste kookboek, Nomnomnom. De recepten zijn eigen creaties. Een beetje een street food achtige cultuur, met veel Aziatische invloeden, van Taiwan tot Thailand en Japan. Soms deels geleend van andere recepten, die vervolgens worden bewerkt of vereenvoudigd.

'Alles is lekkerder op een patatje', quote het boek. Er zit heel veel stapelvoedsel in het boek. Veelal op een bedje van patat. "Het is veel nadenken over wat lekker zou kunnen zijn bij elkaar."

Zoals de kaasfonduetosti. "De ingrediënten van kaasfondue op een tosti", legt ze uit. De verschillende kazen van kaasfondue op brood. "Gefruite ui om het iets meer body te geven, afgeblust met een beetje cider."

'Het lichtpuntje in mijn dag is eten'

De recepten zijn makkelijk. Porker noemt zichzelf een luie kok. "Ik vind kookboeken die bruikbaar zijn veel fijner." En het allerbelangrijkste: het eten moet vooral lekker zijn. Porker is een kok zonder interesse in caloriearme gerechten. Een anti-calorieteller. "Ik wil gewoon lekker eten."

"Vooral wat er aan informatie verkocht wordt over diëten is over het algemeen volslagen onzin. Diëten werken over het algemeen niet. Het gaat meer om balans vinden in hoe je eet. De combinatie gezond en slank is al raar. Er wordt zoveel eten als gezond verkocht terwijl het helemaal niet gezond is."

Het eten van Porker is wel echt troostvoer. Om de pijn van het zijn te verzachten. "Maar vooral omdat ik gewoon heel vrolijk kan worden van eten. Het lichtpuntje in mijn dag is eten."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie