Cultuur & Media
NOS

'Ik heb ook gelachen om Monica Lewinsky, daar schaam ik me nu voor'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb ook gelachen om Monica Lewinsky, daar schaam ik me nu voor'

In de Lewinsky-affaire was wel degelijk een patroon te zien van grensoverschrijdend gedrag. Tot dat voortschrijdend inzicht komt journalist Liddie Austin in NOS Met het Oog op Morgen.

Vanaf morgen zendt de VPRO de zesdelige serie The Clinton Affair uit. Over de affaire van president Bill Clinton met stagiaire Monica Lewinsky. In het Witte Huis had zij op 22-jarige leeftijd seksuele contacten met Clinton.

"Er is me een scène bijgebleven van Monica's vader die op bezoek komt in de Oval Office", vertelt Austin. "Bill loopt met Monica als laatste de kamer uit en dan pakt hij nog even haar hand. Dat is zo schaamteloos. Dan denk ik: hoe kun je!"

'Die vrouw'

Achteraf gezien denkt Austin dat ze in het frame is getrapt van het kamp-Clinton. "Zo van: dit is een goede progressieve president die het heel druk heeft. Laat die man met rust. Maar nu denk ik, zo simpel was het helemaal niet. Er was wel degelijk een patroon van grensoverschrijdend gedrag."

Zelf zei Lewinsky in de jaren na de affaire: "Ik ben geframed als prostitué, slet, bimbo en als 'die vrouw'." Ze kon geen baan vinden of gezin stichten. "Ik neem het mezelf kwalijk dat ik me toen weinig zusterlijk heb gedragen. Ik heb er ook om gelachen en dat vind ik niet correct van mezelf."

The Clinton Affair met de ogen van nu

Ster advertentie
Ster advertentie