Cultuur & Media
BNNVARA

'Goldie' geeft je een kijkje in de onderkant van de Amerikaanse samenleving

foto: Movie That Mattersfoto: Movie That Matters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Goldie' geeft je een kijkje in de onderkant van de Amerikaanse samenleving

Vanavond begint het Movies That Matter-festival. De openingsfilm van het festival is Goldie, de tweede lange speelfilm van Sam de Jong. Voor deze film dook hij in de krochten van New York en leer je een hele andere kant van Amerika kennen. In De Nieuws BV vertelt Sam over zijn project.

Het Movies That Matter-festival vraagt met hun programmering aandacht voor mensenrechten en een duurzame samenleving. Goldie is de tweede film van filmmaker Sam de Jong, in 2015 kwam zijn eerste film Prins uit. Naar aanleiding van die film werd de Amerikaanse studio 21st Century Fox enthousiast. Ze lieten Sam weten als de film in het Engels was geweest ze hem hadden gekocht en ze zijn in de jonge filmmaker gaan investeren.

De film

De film Goldie gaat over een meisje van achttien die met haar zusjes en haar moeder in een tijdelijk opvangcentrum woont. Als hun moeder wordt gearresteerd probeert Goldie te voorkomen dat haar zusjes in een pleeggezin belanden. Ondertussen wacht Goldie op een doorbraak als ster, haar zusjes geloven in haar, nu de buitenwereld nog. De film geeft een kijkje in de onderkant van de Amerikaanse samenleving.

Een gevoelig onderwerp

Een film maken in Amerika klinkt als een droom die uitkomt, maar Sam zegt wel eerlijk: "Uiteindelijk wel, maar als je er eenmaal bent is er altijd wel iets nieuws om naartoe te leven. Je leeft heel lang in onzekerheid dat het niet echt gaat gebeuren, want je kent veel verhalen dat het toch uit elkaar valt. Maar toen ik op de set stond dacht ik, wauw dit is nu echt aan het gebeuren".

Quote

Je denkt; Amerika dat ken ik, maar het is zo anders dan wat je hier van het land ziet

Sam de Jong

Het schrijven van het script duurde enkele jaren en door veel research te doen leerde Sam veel over het leven in de krochten van New York. "Ik realiseerde me dat het een heel gevoelig onderwerp is en dat het een complexe wereld is." Sam ging al vrij vroeg in het proces opzoek naar de hoofdrolspeelster en kwam uit bij Slick Woods, het leven wat zij speelt in de film staat dicht bij haar echte leven.

Voor de film woonde Sam ook een tijd in New York. Hij deed onder andere vrijwilligerswerk en hielp mensen met het opbouwen van hun CV. Sam: "Je denkt; Amerika dat ken ik, maar het is zo anders dan wat je hier van het land ziet".

Dit weekend is Goldie te zien op het Movies That Matter-festival en begin september zal de film te zien zijn in de bioscoop.

Sam de Jong over 'Goldie', de openingsfilm van het Movies That Matter-festival

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie