Cultuur & Media
NTR

Robert Vuijsje: 'Ik wil laten zien hoe we er nu voorstaan in Nederland'

foto: Robert Vuijsjefoto: Robert Vuijsje
  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Vuijsje: 'Ik wil laten zien hoe we er nu voorstaan in Nederland'

Schrijver en journalist Robert Vuijsje debuteerde in 2008 met de succesvolle roman Alleen maar nette mensen. Het boek werd bekroond met een Gouden Uil en een Inktaap en werd in 2012 verfilmd. Nu is er de langverwachte opvolger: Salomons oordeel. Het verhaal gaat over een familie die verstrikt raakt in de multiculturele samenleving van nu. In Kunststof vertelt Robert Vuijsje over zijn nieuwe roman.

De aanleiding voor het boek

Meer dan 10 jaar geleden oogstte zijn debuutroman veel lof én ontketende een fel debat over racisme in de moderne tijd. Vuijsje vertelt over de aanleiding voor het vervolgboek: "Het is 10 jaar later en inmiddels is het gesprek al zoveel verder voortgezet. Het gesprek was toen nog redelijk onschuldig. Het meest in het oog springende voorbeeld: in 2008 werd in Nederland niet over zwarte piet gesproken. Dit was toen nog een land waar wij zonder het raar te vinden, allemaal ieder jaar onze kinderen zwart schminkten. In die tijd was dat nog normaal."

Quote

Ik wilde vooral laten zien hoe ongemakkelijk Nederland met dit onderwerp omgaat

Robert Vuijsje

Vuijsje heeft het boek opgedragen aan zijn kinderen. Vuijsje: "Ik doe dit en al het andere voor mijn kinderen. Ik hoop dat ze als ze iets ouder zijn, het boek gaan lezen en een beeld krijgen van hoe Nederland in 2019 was. Met het boek wil ik laten zien hoe we er nu voorstaan in Nederland."

"Ik wilde vooral laten zien hoe hysterisch en ongemakkelijk Nederland met dit onderwerp omgaat. Ik wilde dat binnen de context van een gezin tot een soort ontploffing laten komen, omdat ik dat een spannend onderwerp vond. Ik denk dat het tot menselijke proporties komt wanneer je het algemene maatschappelijke debat bij echte personages laat plaatsvinden. Dan wordt het pas interessant."

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie