Cultuur & Media
EONOS

Jan Keizer staat open voor reünieconcert BZN: 'Maar dan wil ik wel groots uitpakken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Keizer staat open voor reünieconcert BZN: 'Maar dan wil ik wel groots uitpakken'

Jarenlang tourde Band Zonder Naam door Nederland, maar ook door Roemenië en Zuid-Afrika. Hun verhalen staan nu in een boek, geschreven door Jan Keizer himself: Boek Zonder Naam. Hij sluit een reünie niet uit, zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken: "Maar dan wil ik wel groots uitpakken."

Jan Keizer over zijn 'Boek Zonder Naam'

BZN bestond meer dan 40 jaar (van 1966 tot 2007) en in die tijd maakte de band heel veel mee. Een tour in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld. Redelijk toevallig, eigenlijk, vertelt Keizer: "Er was daar bij de platenmaatschappij een man die onze muziek te gek vond en die is naar de radio gegaan…" Uiteindelijk verkocht BZN miljoenen platen in het land. "We zijn overal geweest, kriskras het land door. En ook alle wijnboeren bezocht…" lacht hij.

Jan Smit

Jan Keizer ontdekte ook Jan Smit, vertelt hij trots. "Ik had een keer een feestje met vrienden. Daar was het koortje van meester Beumer – bekend in Volendam - uitgenodigd. Eén van de solozangers was Jan Smit. Die viel meteen op: hij had alle aandacht, tóen al. Hij deed het geweldig." Later nodigde hij Smit uit om mee te zingen op een album.

Het boek is niet alleen maar vrolijk. Keizer verloor een broertje in zijn kindertijd. "Op de kist lagen fresia’s en tot de dag van vandaag associeer ik dat met de dood", vertelt hij. Hij vindt het nog steeds moeilijk: "Ik was katholiek opgevoed en ik snapte écht niet dat God deze keuze maakte. Er waren zoveel oude mensen die dood konden gaan…"

Grappig

Een boek schrijven was best moeilijk, vertelt Keizer. "Het is geen liedjes schrijven, zal maar zeggen." Waarom dan een boek? "Als ik wel eens sterke verhalen vertelden, vonden mijn kleinkinderen het zó grappig dat zij zeiden dat ik het moest noteren", zegt hij lachend. Hij had er zelf ook lol in: "Ik zat af en toe keihard te lachen achter mijn bureau tijdens het schrijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie