Cultuur & Media
EO

Moet Netflix de show van Dave Chappelle eraf gooien?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet Netflix de show van Dave Chappelle eraf gooien?

De protesten tegen grappen van Dave Chappelle over 'kutjes' van transvrouwen, worden heviger. Gisteren was er een demonstratie bij het hoofdkantoor van Netflix, de streamingsdienst die de show van Chappelle uitzendt en ook staakte een groep medewerkers van Netflix. Comedian Kiki Schippers vindt het overtrokken: "Ik vind niet dat Chappelle de grens over gaat", zei ze in Dit is de Dag.

Comedian Dave Chappelle ligt onder vuur: gaan zijn grappen te ver?

In de show zegt Chappelle dat vagina's van transvrouwen niet hetzelfde zijn als de rest van de vrouwen. Hier was veel ophef over, omdat het kwetsend zou zijn voor transgenders. "Ik vind dat je het in de context van de hele show moet zien", vindt Schippers. "Hij heeft gevoel en empathie voor het lijden, maar zijn punt is dat empathie van twee kanten moet komen."

Als je de hele show kijkt, moet je concluderen dat hij niet tegen transmensen is, vindt Schippers: "Hij zegt de hele tijd dat het kunst is, dat hij iets aan de kaak probeert te stellen. Dat hij daar prikkelende gedachten en grappen voor nodig heeft, dat kan wel."

Persoonlijke vendetta

Humoronderzoeker Dick Zijp, verbonden aan de Universiteit Utrecht, is het niet eens met Schippers. Hij vindt dat Chappelle een grens over gaat en er sprake is van een 'persoonlijke vendetta' tegen transmensen. "Ik hoor erin dat transvrouwen geen echte vrouwen zijn", zegt hij. In de zin ervoor zegt Chappelle echter dat hij transvrouwen wél echte vrouwen vindt.

Dat vindt Zijp niet overtuigend: "Hij probeert zich steeds in te dekken. Hij zegt: ik heb niks tegen transpersonen, maar... Dat is een beetje hetzelfde als zeggen: 'ik ben bevriend met iemand die homo is dus ik kan niks hebben tegen homo's", zegt Zijp, verwijzend naar een stuk van Joris Henquet in de Volkskrant.

Van Netflix af?

Zijp snapt wel dat mensen willen dat de show van Netflix afgaat. "Ik vind het verdedigbaar als Netflix dat doet", zegt hij. Als humoronderzoeker lijkt het hem echter wel lastig, omdat hij hem dan zelf niet meer kan bestuderen. Schippers vindt dat de show wél kan blijven staan: "Ik denk dat hij het toejuicht dat een aantal transpersonen in opstand komen, want hij heeft het juist over hoe emancipatie gaat werken."

Ster advertentie
Ster advertentie