Cultuur & Media
NTR

Ronald van der Kemp: 'We hebben de weg van de meeste weerstand gekozen'

foto: Ronald van der Kempfoto: Ronald van der Kemp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronald van der Kemp: 'We hebben de weg van de meeste weerstand gekozen'

Modeontwerper Ronald van der Kemp heeft 17 juni de Grand Seigneur in ontvangst mogen nemen, de grootste Nederlandse modeprijs. Sinds 2014 heeft hij zijn eigen duurzame, couture-label RVDK en worden zijn creaties gedragen door sterren als Doutzen Kroes, Kate Moss en Michelle Obama. De ontwerper was te gast in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Het label

Lang voordat duurzame mode 'in de mode' kwam, zag Van der Kemp al in dat het de enige juiste weg was om te bewandelen. Reden voor de ontwerper om vijf jaar geleden zijn high-end circulaire modebedrijf RVDK te beginnen. Een reactie op het huidige modesysteem, waarin kleding heel goedkoop is geworden en er aan de lopende band nieuwe collecties zijn.

Van der Kemp: "Waar ik mee begon was een beetje tegen de regels in. Er zijn heel veel mensen die hebben gezegd, het wordt helemaal niets. En het is ook niet heel makkelijk. Ik zeg altijd we hebben de weg van de meeste weerstand gekozen. Maar het is wel iets waar ik heel erg in geloof, het is een soort overtuiging."

Grand Seigneur

De Grand Seigneur is de belangrijkste onderscheiding binnen de modebranche in Nederland. Ze is in 1984 ingesteld door de Vereniging Nederlandse Modebeurs (VNM) om personen, ondernemingen of instellingen te onderscheiden die "tot een beter begrip van mode en kleding hebben bijgedragen". De prijs wordt in principe jaarlijks toegekend, tegenwoordig door de brancheorganisatie MODINT. De winnaars ontvangen een geldprijs en een sculptuur van Wendela Gevers Deynoot.

Quote

Dat ik dit ben gaan doen heeft me meer zelfvertrouwen gegeven

Ronald van der Kemp

"Sinds ik mijn eigen label heb", vervolgt Van der Kemp, "ben ik veel minder gevoelig voor wat andere mensen van mij denken. Ik denk ook dat het komt doordat ik het respect heb gewonnen van de mensen die ik bewonderde. Dat heeft mij een soort steun in de rug gegeven."

"Dat ik dit ben gaan doen heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Ook dat je merkt dat het een soort olievlek is, dat heel veel mensen met het concept aan de slag gaan. Dat het veel mensen in de mode inspireert."

Video niet beschikbaar

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie