Cultuur & Media
AVROTROS

'Bange mensen stellen geen vragen' is Non-fictie Boek van de Maand december

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bange mensen stellen geen vragen' is Non-fictie Boek van de Maand december

Bange mensen stellen geen vragen is het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van de maand december. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. De bloemlezing van Renate Rubinstein is samengesteld door Ronit Palache.

Diest heeft lovende woorden voor de bloemlezing van Rubinstein. De schrijver leefde van 1929 tot 1990 en is nog altijd relevant. 'In de meningenzee waarin we nu zwemmen is het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden. Wat is dan nog de waarde van het hebben van een eigen stem? Nou, die waarde komen we tegen in dit werk.'

Gun het jezelf

Diest wil iedereen die nog niet bekend is met het werk van Rubinstein aanmoedigen om het boek te lezen. 'De kracht van haar betoog zit hem niet in de standvastigheid waarmee ze zich vastklampt aan een bepaalde mening. We mogen ons vergissen, we mogen hard vallen en opstaan, als we maar schrijven alsof het vuur ons aan de schenen wordt gelegd', besluit Diest.

Samensteller Ronit Palache reageert verheugd. Ze heeft veel tijd in het boek gestopt. "Ik heb een monogaam karakter, dus dat komt goed van pas als je het archief in moet. Er staan ook niet eerder gepubliceerde verhalen in het boek. Ik ben eigenlijk te laat geboren, ik wilde steeds meer van Rubinstein weten. Ik ben in haar gedoken, en steeds meer gaan lezen. Als bloemlezer moet je alles lezen wat er is."

Andere genomineerden: Van Lieshout en Chabot

Rubinstein won het deze maand van Ted van Lieshout’s Wat is Kunst (nummer 2) en Roze Brieven van Splinter Chabot (3e plaats).

Over Van Lieshout zegt Diest: "Wat is kunst?' Het lijkt een onmogelijke en misschien wel onzinnige vraag, maar hoewel we de waarheid van de kunst nooit kunnen achterhalen, realiseren we ons bij iedere zin die we uit dit boek lezen, dat het de schoonheid is van die eindeloze verwondering, waar het uiteindelijk allemaal om gaat."

Roze Brieven, een verzameling lezersbrieven in reactie op Chabots debuut Confettiregen, heeft Diest geëmotioneerd. "De brieven worden steeds weer door Splinter opgevangen, zo krijgen alle stemmen een plek in zijn leven maar ook in die van de lezer. Het voelt alsof we ook onszelf steeds meer accepteren, of je nu dezelfde strijd hebt gevoerd of niet, de acceptatie van de ander maakt dat je ook jezelf meer en meer accepteert."

Emma Louise december

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie