Cultuur & Media
AVROTROS

'Voornamelijk vrouwen' is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand oktober

foto: redactie Humberto / AVROTROSfoto: redactie Humberto / AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voornamelijk vrouwen' is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand oktober

Voornamelijk vrouwen van Connie Palmen is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand oktober, en maakt daarmee automatisch kans op de publieksprijs NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2023. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekendgemaakt in Humberto. Dit is haar recensie van het boek.

Bekijk hier het item uit 'Humberto'

"Als Connie Palmen schrijft "ik heb nog nooit zoiets gelezen" verbleekt iedere aanbeveling. Lezen is net als schrijven een ambacht en Palmen is er meer dan bedreven in. Ze vecht, ergert zich, wordt woedend, raakt ontroerd en wordt al bakkeleiend verliefd.

In dit boek klinken de stemmen van de kunstenaars die haar leven als schrijver hebben gevormd. We lezen hoe literatuur wreed kan zijn, meedogenloos. Niet zelden leven schrijvers op de rand van het bestaan. Schrijvend houden ze zichzelf in leven, terwijl de pen, snijdend in het papier, vaak een spoor van vernieling achterlaat. We zijn door de woorden van Palmen uit ons eigen leven gehaald, gegrepen, vastgepakt en terwijl onze dagelijkse pas is verstoord, zitten we soms ontredderd met het boek in onze handen. We balanceren tussen fictie en werkelijkheid."

Waarheid van de literatuur

"De schrijver houdt zich schuil achter de taal, maar de waarheid van de literatuur zal het verborgene altijd onthullen. De pijnlijke zichtbaarheid van de verdwijning. De eenzaamheid die het kunstenaarschap met zich meebrengt wordt bij de vrouw zelden gevierd.

In dit boek draagt zij de afzondering echter als een sieraad. Afgeschermd van de wereld om de autonomie te verwerven die noodzakelijk is bij het schrijven. In de literatuur kunnen tegenstrijdigheden naast elkaar bestaan. Hoe woorden je kunnen verwarren en tegelijkertijd totale orde in je gedachten kunnen scheppen, Palmen weet dit effect van de literatuur bijzonder mooi weer te geven."

Intiem

"De performatieve kracht van haar werk maakt dat we het ambigue karakter van de literatuur niet alleen langzaam leren begrijpen maar tijdens het lezen direct meemaken. Wie aandachtig leest, ontmoet Palmen op een hele intieme manier. Het is een innige en kortstondige relatie waarin we haar nooit helemaal bereiken.

Ze is in iedere zin, in ieder woord, in iedere letter aanwezig en toch krijgen we haar nergens echt te zien. Ze voert daarmee de spanning op en onze aandacht verslapt geen moment. Een betovering door de literatuur, Palmen is in dit boek oppermachtig."

Eervolle vermelding

Iedere maand heeft boekenredacteur Diest ook een eervolle vermelding. Die gaat deze maand naar Aart Hoekman met Mag de sirene aan? - de laatste jaren van Maarten Biesheuvel. "We kruipen in het hoofd van Biesheuvel en krijgen een kijkje in de woeste bedrading van zijn gedachten. Het zijn de laatste jaren van zijn leven en we maken ze van dichtbij mee. We zien hoe de psychische onrust steeds meer terrein wint.

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat de drukte in zijn hoofd, het weelderige netwerk aan gedachten zowel tot bijzondere literaire prestaties heeft geleid als tot perioden van totale waanzin. Zijn tomeloze energie lijkt de grenzen van het betamelijke te overschrijden. Aart Hoekman weet die energie echter te vangen en een plek te geven in dit werk", aldus Diest.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie