Cultuur & Media
NOS

Heruitgave van de Bachbijbel: de compositie van woorden en aantekeningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heruitgave van de Bachbijbel: de compositie van woorden en aantekeningen

Vandaag in de Martini-kerk in Franeker klinkt niet alleen Bach's muziek, maar wordt ook de heruitgave van de Bachbijbel met toegevoegd commentaar van Professor Albert Clement gepresenteerd. Dingeman van Wijnen, het brein achter dit idee, is enthousiast: "Deze bijbel is een exacte kopie van wat ooit bij Bach op de plank stond, met zijn eigen aantekeningen erin."

bach

Deze heruitgave, met een stevig prijskaartje van 5500 euro, biedt een schat aan inzichten. Van Wijnen enthousiast: "Bach's notities onthullen zijn diepgaande betrokkenheid bij de Bijbel. Hij was heel precies en paste wat hij las toe op zijn eigen leven." In Bach's notities in Mattheüs 5 zag je dat hij dacht dat zijn muziek iets speciaals was, apart van andere dingen. Ondanks verdriet over verlies en gedoe in het leven, schreef hij ook over hoe het soms zinloos kan voelen om te veel te piekeren. De oorspronkelijke bijbel van Bach bleef lange tijd onder de radar, legt Van Wijnen uit: "In 1934 dook het plotseling op bij een boer in Amerika, waarschijnlijk meegebracht door Lutherse migranten uit Duitsland." Opvallend was dat de boer teruggave naar Leipzig blokkeerde, uit angst dat het in handen van Hitler zou vallen. Het maken van de replica was een hels karwei, merkt Van Wijnen op: "Het was onverzekerbaar en kon niet naar Europa worden gehaald. Het vereiste gespecialiseerde fotografie van duizenden pagina's, elke inktvlek kon van betekenis zijn."

Experts moesten notities ontcijferen

Het namaken van deze bijbel was moeilijk. Het kon niet verzekerd worden voor transport naar Europa. Er moesten duizenden pagina's heel precies gefotografeerd worden. Experts moesten de notities eerst ontcijferen voordat het werk af was. De Bachbijbel en het commentaar vinden vooral hun weg naar muziekprofessionals en fervente Bach-fans, legt Van Wijnen uit: "Dirigenten, muziekwetenschappers, echte liefhebbers van Bach en mensen met een voorliefde voor klassieke muziek hebben interesse." Van de 500 gedrukte exemplaren zijn er slechts 160 luxe ingebonden, wat de prijs verder opdrijft. De presentatie in de Martini-kerk belooft een onvergetelijke gebeurtenis te worden, een samenspel van muziek en de diepe gedachten van een meestercomponist die door de eeuwen heen resoneren.

bach

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie