Cultuur & Media
EO

#Tradwife haalt inspiratie uit christendom, terecht? 'Zomaar teksten uit Bijbel plukken is nooit sterk'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. #Tradwife haalt inspiratie uit christendom, terecht? 'Zomaar teksten uit Bijbel plukken is nooit sterk'

Tradwives, vrouwen die thuis willen blijven om volledig in dienst te staan van hun man en kinderen, laten zich vaak inspireren door de Bijbel. "Ik geloof dat God heeft gezegd dat de man het hoofd is van het gezin. Dus er is er maar één die uiteindelijk de eindbeslissing kan nemen. Dat vind ik helemaal prima", zegt aspirerend huisvrouw Bonicia Reijke bij Dit is de Dag. Maar volgens Elsbeth Gruteke, theoloog en predikant, is het niet zo zwart-wit. "Er is niet één rol in de Bijbel die naar boven komt voor de vrouw."

Tradwife is een afkorting voor 'traditionele vrouw', en is een trend waarbij vrouwen andere vrouwen op sociale media aanmoedigen om niet te werken, thuis te blijven, en hun man en kinderen in alles te ondersteunen. De trend bestaat al wat langer en vindt haar oorsprong in Amerika.

De hashtag tradwife is heel groot aan het worden, ziet journalist en onderzoeker Lynn van den Brink. Tradwives zijn met name populair binnen Republikeinse, Amerikaans-christelijke kringen. Dit omdat het beeld van een huisvrouw volgens hen past binnen het traditionele christendom, dat in Amerika nog erg leeft. Veel opvattingen en ideeën van tradwives over het gezin zijn daarom gebaseerd op Bijbels perspectief, zeggen ze zelf. "Dus, alhoewel het niet altijd zo hoeft te zijn, is het voor heel veel van die mensen die al in een fundamentalistisch gedachtengoed geloven, een elegante, perfecte trend om op in te springen."

'Elk schip heeft maar één kapitein'

Bij Reijke thuis geeft haar man altijd de klap op bepaalde discussies. "Elk schip heeft maar één kapitein", stelt ze. "We kunnen erover sparren. Hij vraagt zeker wel advies en we bespreken samen. Maar uiteindelijk, ook al ben ik het er niet mee eens, maakt hij wel de eindbeslissing." Ze heeft daar vrede mee omdat ze weet dat haar man goede intenties heeft, zegt ze. En: "Als ik de Bijbel lees, zie ik duidelijk: de vrouw is de man onderdanig, zoals u de heer onderdanig bent."

Meer over dit onderwerp lees je op DIT, het gloednieuwe platform van de EO.

Volgens Reijke hebben mannen en vrouwen dus ook hele duidelijke rollen. "God zegt dat ze gelijk zijn. Maar in de Bijbel zie je het bevel naar de man toe, dat zij verplicht zijn om van hun vrouw te houden, zoals Christus van de gemeente houdt. Dat is één rol", legt ze uit. "Vervolgens lees je verder en zie je dat er wordt gesproken dat de vrouw onderdanig moet zijn naar haar man toe. Dat is nog een rol. Dus ik zie zeker wel een onderscheid in de rollen."

Teksten uit de Bijbel plukken

Dat de Bijbel deze traditionele genderrollen voorschrijft, baseert Reijke naar eigen zeggen op diverse Bijbelversen. Daar heeft Gruteke kritiek op. "Kijk, er zijn allerlei teksten te vinden in de Bijbel, waarvan je je ook altijd weer af moet vragen in welke tijd ze zijn geschreven, in welke omstandigheden", zegt zij. "Zomaar teksten uit de Bijbel plukken en daarmee argumenten ondersteunen is nooit zo heel sterk."

Gruteke, naast predikant en theoloog ook historicus, benadrukt dat er naast huisvrouwen ook vrouwen in de Bijbel voorkomen die oorlog voeren, of die met Jezus rondtrekken door het land. "Ik denk juist dat de Bijbel ook ons oproept om onze talenten te gebruiken, ook om God te dienen en onze naasten. En je talent kan inderdaad zijn dat je thuis bent en voor je gezin zorgt, maar je talent kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een radiopresentator bent, zoals ik in het verleden was."

Tradwives baseren zich op de bijbel: is dat terecht? (11 augustus 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie