Naar homepage
Cultuur & Media

Maike Meijer: 'Schaamte, daar zit voor mij de humor'
NTR

foto: Maike Meijerfoto: Maike Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Maike Meijer: 'Schaamte, daar zit voor mij de humor'

"Het is niet meer wat het was. We gaan nu naar beneden", vertelt actrice en scenarioschrijver Maike Meijer in Kunststof over het begin van de overgang. In het boek Wen er maar aan beschrijft ze scènes uit het leven van een vrouw van zekere leeftijd.

Een tampon die zijn koffer pakt

"Het is niet meer wat het was", realiseerde Maike zich op een goed moment in een pashokje in een kledingwinkel. "We gaan nu naar beneden. Dat is denk ik zo'n vier jaar geleden. Toen dacht ik, hier zit ook iets heel geestigs in, want in mijn manier van naar de wereld kijken kan ik er misschien ook iets heel grappigs van maken. Ik ga op zoek naar de lach, en waar het schuurt."

Quote

Ik zoek de chaos liever op in het schrijven, dan in mijn eigen leven

Maike Meijer

Een illustratie van een tampon die zijn koffer pakt. Dat je er bijna naar gaat verlangen ze nodig te hebben. "Dat heb ik ook. Zo'n doosje staat bij ons thuis nog steeds op de wc, met een laag stof erop."

2016 was ook de periode dat Maike een burn-out had. Zitten vrouwen die in dergelijke periode de diagnose burn-out krijgen, niet in de overgang zitten, kan dat samenvallen? "Dat denk ik zeker. Toen ik bij de huisarts kwam zei ze, je bent enigszins overwerkt en ik denk dat je in de overgang zit. Dat was echt een moment dat ik een hele harde gong in mijn hoofd hoorde. We're going down."

"Het gegeven dat je ouder wordt of in de overgang zit, daar ging ik niet onder gebukt. Het was meer dat ik me niet fit voelde."

Humor als wapen

Maike Meijer bedacht en schreef samen met Margôt Ros de absurdistisch komische televisieserie Toren C. Humor is haar wapen, de manier waarop zij het leven tegemoet treedt, ook als het even niet gaat. Zoals in 2016. "Humor redt je eruit. Dat is niet altijd waar, want er zit ook heel veel pijn. Maar het is nou eenmaal ons middel, van Margôt en mij. Ik had altijd heel erg gehouden van de lach. "

Quote

Ik ben best wel preuts

Maike Meijer

In Toren C wordt lelijk zijn niet geschuwd. De actrice lijkt weinig schaamte te kennen. "Dat heb ik van mijn moeder, zij is vrij schaamteloos, op een hele vrije manier. Schaamte, waar het schuurt, de dingen van jezelf die je niet zo graag wil laten zien, daar zit voor mij de humor. De kwetsbaarheid van mensen, daar kijk ik graag naar.

Dat je echt iets kunt maken, waarvan je voelt dat het bij andere mensen een enorm gevoel van herkenning teweeg brengt. Die zit vaak in de lach, dat is zo leuk om te zien. Het idee, dit is het, ze herkennen het, ik heb het goed."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie