Cultuur & Media
KRO-NCRV

Taalwetenschapper: in 2050 bestaat hét Nederlands niet meer

foto: Pexels/Marcelo Verfe
  1. Nieuwschevron right
  2. Taalwetenschapper: in 2050 bestaat hét Nederlands niet meer

Over zo'n 30 jaar hebben we het niet meer over het Nederlands, maar over de Nederlandsen, zegt taalwetenschapper Marten van der Meulen bij De Taalstaat. Is het Nederlands zoals we dat nu kennen dan verdwenen?

Video niet beschikbaar

Van der Meulen schreef een essay over de toekomst van de Nederlandse taal. Volgens hem hebben we het in 2050 niet meer over het Nederlands, maar over de Nederlandsen. "Ik maak eigenlijk een vergelijking met de Engelsen, want in het Engels is het al best lang gebruikelijk om te spreken van World Englishes. Dus dat is het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels, maar ook het Australisch-Engels, het Chinees-Engels, het Singaporese-Engels en ga zo maar door."

Meer erkenning voor andere vormen

Zo zal het ook met het Nederlands gaan, verwacht hij. "Ik denk dat er naast het Nederlands-Nederlands en het Belgisch-Nederlands meer erkenning en aandacht komt voor het Surinaams-Nederlands. En dat binnen het 'officiële' Nederlands etnolecten allemaal een eigen afslag maken. Met etnolecten bedoel ik: varianten, gebruikt door mensen met een andere etnische achtergrond dan Nederland of België. Bijvoorbeeld het Berber-Nederlands. Maar het blijft wel met elkaar te maken hebben. Zoals ik ook in het essay zeg: eenheid in verscheidenheid."

Over het Engels gesproken: die taal heeft onmiskenbare invloed op het Nederlands. Dat gaat niet meer teruggedraaid worden natuurlijk. Sterker nog, signaleert Van der Meulen: ook andere talen gaan hun stempel op het Nederlands drukken.

Invloed van vluchtelingen

"Nieuwe woorden die in onze taal ten tonele verschijnen, zijn altijd een weerslag van politieke, culturele, sportieve, economische bewegingen in de wereld. Nu de Angelsaksische wereld de dominante positie in, maar dat zou best nog wat kunnen verschuiven richting China bijvoorbeeld."

En ook vluchtelingenstromen hebben invloed op de taal. "Bijvoorbeeld uit Somalië of Eritrea zijn afgelopen jaren veel vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen. Het zou goed kunnen dat zij wat dieper in de maatschappij verankerd raken en daarmee ook hun woorden."

Taal heeft soms likje verf nodig

Hij snapt dat mensen zich zorgen maken, dat ze niet willen dat hun dialect bijvoorbeeld verdwijnt. Hijzelf maakt zich niet zo’n zorgen: de Nederlandse taal verdwijnt volgens hem echt niet. "Ik zeg altijd het huis blijft staan, alleen de verf wordt anders. De kleur kan je niet bevallen. Maar ja, dat is nou eenmaal wat er gebeurt. Af en toe moet er een nieuw likje verf op."

De taal wordt er zelfs rijker op, stelt Van der Meulen, die gelijk een voorbeeld paraat heeft. "We hadden al ongemakkelijk en gênant en daar is het Engelse awkward bij gekomen. Dat heeft toch soms net een iets andere betekenis. En dat is alleen maar mooi, want je wil toch juist nuanceverschillen kunnen laten zien in de taal?"

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie